sacrifica dex - definiţie, sinonime, conjugare
SACRIFICÁ, sacrífic, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A renunţa la ceva sau la cineva pe baza unor considerente care cer ca altceva sau altcineva să aibă întâietate. ♦ Refl. A se devota pentru cineva sau ceva până la jertfirea de sine. 2. Tranz. A ucide animale în scopuri ştiinţifice sau utilitare. ♦ (În antichitate) A jertfi fiinţe, după anumite ritualuri, ca prinos adus divinităţii. – Din lat. sacrificare, fr. sacrifier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SACRIFICÁ sacrífic tranz. 1) (vieţi, principii etc.) A ceda benevol, având conştiinţa unei privaţiuni. 2) (animale) A ucide pentru satisfacerea unor necesităţi. 3) înv. (fiinţe) A ucide după un anumit ritual ca dar adus divinităţii; a jertfi. [Sil. sa-cri-] /<lat. sacrificare, fr. sacrifier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SACRIFICÁ mă sacrífic intranz. 1) A manifesta abnegaţie, jertfire de sine; a se jertfi. 2) A se deda cu preţul propriului sacrificiu; a se devota fără rezerve. /<lat. sacrificare, fr. sacrifier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SACRIFICÁ vb. I. tr. 1. (Ant.) A jertfi, a aduce ca prinos divinităţii animale (sau chiar oameni). 2. A ucide un animal pentru anumite scopuri ştiinţifice sau pentru consumul public. 3. refl. A renunţa la ceva sau la cineva în favoarea altcuiva sau pentru a obţine ceva. ♦ A se jertfi; a se devota. [P.i. sacrífic, 3,6 -că. / cf. it., lat. sacrificare, fr. sacrifier].
(Dicţionar de neologisme)

SACRIFICÁ vb. I. tr. 1. (ant.) a jertfi, a aduce ca prinos divinităţii animale (sau chiar oameni). 2. a ucide un animal pentru scopuri ştiinţifice sau pentru consum. II. refl. a renunţa la ceva sau la cineva. ♢ a se jertfi; a se devota. (< lat. sacrificare, fr. sacrifier)
(Marele dicţionar de neologisme)

sacrificá vb. (sil. -cri-), ind. prez. 1 sg. sacrífic, 3 sg. şi pl. sacrífică; conj. prez. 3 sg. şi pl. sacrífice
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SACRIFICÁ vb. 1. a jertfi, (înv.) a comânda, a înjunghia, a pocloni. (A ~ ceva (divinităţii.) 2. a-şi da, a-şi jertfi. (Şi-a ~ viaţa pe câmpul de luptă.) 3. a (se) jertfi. (S-a ~ pentru binele omenirii.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa sac sacr sacri sacrif

Cuvinte se termină cu literele: ca ica fica ifica rifica