salva dex - definiţie, sinonime, conjugare
SÁLVĂ, salve, s.f. (Mil.) (Serie de) lovituri (de tun, de puşcă) trase simultan. – Din fr. salve.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SALVÁ, salvez, vb. I. Tranz. şi refl. A scăpa pe cineva sau a izbuti să scape singur dintr-o primejdie, dintr-o încurcătură etc. ♢ Expr. (Tranz.) A salva situaţia = a reuşi să îndrepte o situaţie grea, neplăcută; a face faţă unei situaţii. A salva aparenţele = a da unui lucru, unei situaţii etc. o înfăţişare capabilă să ascundă un rău lăuntric. – Din lat., it. salvare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SÁLV//Ă ~e f. mil. Descărcări de puşcă sau de tun trase simultan din mai multe guri de foc. /<fr. salve, germ. Salve
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SALV//Á ~éz tranz. (fiinţe sau obiecte) A scoate dintr-o situaţie complicată; a scăpa. ♢ ~ situaţia a reuşi să facă faţă unei situaţii grele. /<lat., it. salvare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

salvá (salvéz, salvát), vb. – A scăpa, a se elibera. Lat. salvare (sec. XIX). – Der. salvă, s.f., din fr. salve; salvator, s.m., din lat. salvator (se.c XIX); salv-conduct, s.n., din fr. sauf-conduit; salvare, s.f. (scăpare; mîntuire; casă de ajutor).
(Dicţionarul etimologic român)

SÁLVĂ s.f. Serie de lovituri, de descărcări ale unei arme de foc. ♢ Salvă de salut = salvă trasă, fără proiectile, în diferite ocazii festive. [< fr. salve, it. salva].
(Dicţionar de neologisme)

SALVÁ vb. I. tr. A scăpa, a scoate (pe cineva sau ceva) din primejdie, din încurcătură etc. ♦ A salva aparenţele = a face faţă; a ascunde realitatea prezentând numai aspectul voit. ♦ refl. A se scăpa singur dintr-o primejdie. [< lat. salvare, cf. it. salvare].
(Dicţionar de neologisme)

SÁLVĂ s. f. serie de lovituri trase simultan cu două sau mai multe arme de foc. o ~ de salut = salvă trasă fără proiectile, în diferite ocazii festive. (< fr. salve)
(Marele dicţionar de neologisme)

SALVÁ vb. I. tr. a scăpa, a scoate din primejdie, din încurcătură etc. o a ~ aparenţele = a face faţă; a ascunde realitatea prezentând numai aspectul voit. II. refl. a se scăpa singur dintr-o primejdie. (< lat., it. salvare)
(Marele dicţionar de neologisme)

sálvă s. f., g.-d. art sálvei; pl. sálve
(Dicţionar ortografic al limbii române)

salvá vb., ind. prez. 1 sg. salvéz, 3 sg. şi pl. salveáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SÁLVĂ s. foc. (~ de artilerie.)
(Dicţionar de sinonime)

SALVÁ vb. 1. v. scăpa. 2. v. elibera. 3. v. scoate. 4. v. mântui.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa sal salv

Cuvinte se termină cu literele: va lva alva