sanguină dex - definiţie, sinonime, conjugare
SANGUÍN, -Ă, adj. v. sangvin.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SANGUÍNĂ, sanguine, s.f. Mineral de culoare roşiatică-brună care conţine oxid feric natural. ♦ Creion a cărui mină, roşie-brună, este făcută din sanguină. ♦ Desen executat cu un creion a cărui mină este făcută din sanguină; litografie care imită un astfel de desen. – Din fr. sanguine.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SANGUÍN//Ă ~e f. 1) Mineral care conţine oxid de fier natural. 2) Creion cu mină roşie-închisă, făcută din acest mineral. 3) Desen executat cu un asemenea creion. 4) Litografie care imită un asemenea desen. [Sil. san-gu-i-] /< fr. sanguine
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SANGUÍN, -Ă adj. 1. Referitor la sânge, de sânge; prin care circulă sângele. 2. (Despre oameni) Care are o circulaţie a sângelui foarte activă. ♦ Temperament sanguin = temperament vioi; impulsiv; sanguinic. [Pron. -gu-in, var. sanghin, -ă, sangvin, -ă adj. / < fr. sanguin, cf. lat. sanguineus].
(Dicţionar de neologisme)

SANGUÍNĂ s.f. 1. Oxid de fier de culoare roşie, întrebuinţat la fabricarea creioanelor colorate. 2. Desen făcut cu un astfel de creion. ♦ Litografie imitând desenul făcut cu sanguină (1). [Pron. -gu-i-nă. / < fr. sanguine, cf. lat. sanguis – sânge].
(Dicţionar de neologisme)

SANGUÍNĂ s. f. 1. oligist folosit la fabricarea creioanelor colorate. 2. desen cu un astfel de creion. ♢ litografie imitând un asemenea desen. (< fr. sanguine)
(Marele dicţionar de neologisme)

sanguínă s. f. (sil. -gu-i-), g.-d. art. sanguínei; (creioane, desene) pl. sanguíne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SANGÚINĂ s. (MIL.) hematit, oligist.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa san sang sangu sangui

Cuvinte se termină cu literele: na ina uina guina nguina