sanie dex - definiţie, sinonime, conjugare
SĂNIÁ, săniéz, vb. I. 1. Refl. A se da cu săniuţa; a merge cu sania (la plimbare). 2. Tranz. A transporta ceva târând pe jos sau lăsândalunece pe un plan înclinat.[Pr. -ni-a] – Din sanie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SÁNIE, sănii, s.f. 1. Vehicul cu tracţiune animală sau autopropulsat, având în loc de roţi două tălpi de lemn sau de fier cu ajutorul cărora se deplasează prin alunecare pe zăpadă sau pe gheaţă. 2. Suport la anumite maşini-unelte, care poate aluneca în lungul unor ghidaje, asigurând o deplasare a maşinii, a sculei prelucrătoare ori a piesei de prelucrat. – Din bg. sani.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SĂNI//Á ~éz tranz. pop. rar A transporta târând pe jos sau lăsând să alunece pe un plan înclinat. /Din sanie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SĂNI//Á mă ~éz intranz. pop. rar A se da cu sania. /Din sanie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SÁNI//E sănii f. 1) Vehicul prevăzut cu două tălpi de lemn sau de fier, ce alunecă uşor pe zăpadă sau pe gheaţă. A se da cu ~a. 2) Organ de maşină-unealtă care, alunecând pe ghidaje, asigură deplasarea unor piese în direcţia necesară. [G.-D. saniei; Sil. -ni-e] /<bulg. sani
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

sánie (sắnii), s.f. – Vehicul de zăpadă. Sl. (bg., sb., slov., rus.) sani (Miklosich, Slaw. Elem., 44; Cihac, II, 325; Conev 70), pol. sanie, cf. ngr. σάνια (Meyer, Neugr. St., II, 56), alb. saje, mag. szán. – Der. săniuş (var. săniiş), s.n. (loc alunecos, de sanie; sport cu sania); săniat, s.n. (Trans., sportul cu sania).
(Dicţionarul etimologic român)

săniá vb. (sil. -ni-a), ind. prez. 1 sg. săniéz, 3 sg. şi pl. săniáză, 1 pl. săniém (sil. -ni-em); conj. prez. 3 sg. şi pl. săniéze; ger. săniínd (sil. -ni-ind)
(Dicţionar ortografic al limbii române)

sánie s. f. (sil. -ni-e), art. sánia (sil. -ni-a), g.-d. art. sániei; pl. sănii, art. săniile (sil. -ni-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: sa san sani

Cuvinte se termină cu literele: ie nie anie