santal dex - definiţie, sinonime, conjugare

santal

SANTÁL, santali, s.m. Nume dat mai multor specii de arbori tropicali, având, după varietăţi, lemnul alb, dens şi mirositor sau brun-roşiatic şi fără miros, cu frunze mari şi cu flori grupate în ciorchini (Santalum); arbore aparţinând uneia dintre aceste specii. ♦ Ulei de santal = esenţă extrasă prin distilare din lemnul şi din rădăcina varietăţii albe de santal, folosită în medicină şi în parfumerie. ♦ Lemnul arborelui descris mai sus, folosit în tâmplăria de lux sau la extragerea unui ulei. [Var.: sandál s.m. ] – Din fr. santal.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SANTÁL ~i m. 1) Arbore exotic cu lemnul dens, folosit pentru extragerea unor esenţe aromate şi la fabricarea mobilei de lux. ♢ Ulei de ~ esenţă extrasă din lemnul şi rădăcinile acestui arbore şi utilizată în medicină şi în parfumerie. 2) Lemnul acestui arbore. /<fr. santal, ngr. sántalon, turc. sandal
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SANTÁL s.m. Arbore originar din India, cu lemnul dens şi mirositor, din care se extrage o esenţă întrebuinţată în medicină şi în parfumerie. ♦ Lemnul acestui arbore, din care se fac mobile de lux. ♦ Colorant vegetal de culoare roşie sau galbenă, care se extrage din lemnul arborelui descris mai sus. [Var. sandal s.n. / < fr. santal, cf. lat. med. sandalum, ar. sandal].
(Dicţionar de neologisme)

SANTÁL s. m. arbore tropical cu flori dispuse în racem şi cu lemn alb sau brun-roşiatic, dens şi mirositor, din care se extrage un ulei folosit în parfumerie şi farmacie. ♢ lemnul acestui arbore, din care se fac mobile de lux. (< fr. santal)
(Marele dicţionar de neologisme)

santál (arbore) s. m., pl. santáli
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: sa san sant santa

Cuvinte se termină cu literele: al tal ntal antal