sarcinii dex - definiţie, sinonime, conjugare

sarcinii

[Sinonime]
SÁRCINĂ, sarcini, s.f. 1. Greutate, încărcătură pe care o duce un om sau un animal; povară. ♦ Apăsare, greutate. ♦ Fig. Povară, balast. 2. Legătură (de lemne, de fân, de paie) care poate fi dusă în spinare sau cu braţele. 3. Obligaţie, îndatorire, răspundere (materială sau morală). ♢ Expr. A da pe cineva în sarcina cuiva = a da pe cineva în grija cuiva. A pune (ceva) în sarcina cuiva = a face (pe cineva) vinovat sau răspunzător (de ceva). 4. Misiune. ♦ (Articulat, urmat de determinări introduse prin prep. „de”) Calitate, slujbă, rol. 5. Starea femeii gravide; perioadă cât o femeie este gravidă; graviditate. 6. Mărime fizică care produce o stare de solicitare mecanică într-un corp solid deformabil sau într-un sistem fizic. ♦ Sarcină electrică = mărime scalară ce caracterizează proprietatea unui corp de a crea în jurul sau un câmp electric sau de a fi acţionat atunci când se află în câmpul electric al altui corp. ♦ Putere activă dată sau luată de un sistem tehnic generator, transmiţător sau transformator de energie. – Lat. sarcina.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SÁRCIN//Ă ~i f. 1) Îndatorire pe care o îndeplineşte cineva. ♢ A cădea (sau a reveni) în ~a cuiva a fi de datoria cuiva. A pune ceva în ~a cuiva a face pe cineva să răspundă de ceva. 2) Legătură care poate fi dusă în spinare sau în braţe. ~ de lemne. ~ de fân. 3) Stare a femeii gravide. 4) Forţă generală, transformată sau transmisă de un sistem tehnic. ♢ ~ electrică mărime care caracterizează proprietatea unui corp de a crea în jurul său un câmp electric sau de a fi pus în mişcare atunci când se află în câmpul electric al altui corp. [G.-D. sarcinii] /<lat. sarcina
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

sárcină (sárcini), s.f. – 1. Încărcătură, greutate, povară. – 2. Obligaţie, îndatorire, misiune. – 3. Graviditate. – Mr. sarţină, istr. sǫrcirę. Lat. sarcina (Puşcariu 1523; REW 7598), cf. v. it. sarcina (calabr. sarcina, apul. sarcene). – Der. însărcina, vb. (a încărca; a împovăra, a încredinţa; afecunda, a lăsa gravidă); însărcinare, s.f. (misiune, mandat); însărcinat, s.m. (trimis, responsabil); desărcina, vb. (a destitui); sărciner, s.n. (Mold., Trans., Olt., par cu ramificaţii, folosit ca suport).
(Dicţionarul etimologic român)

sárcină s. f., g.-d. art. sárcinii; pl. sárcini
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SÁRCINĂ s. 1. v. povară. 2. v. greutate. 3. v. graviditate. 4. v. gestaţie. 5. v. obligaţie. 6. v. oficiu. 7. v. atribuţie. 8. angajament, îndatorire, obligaţie, (pop.) legătură. (~ ta faţă de el este ...) 9. răspundere, responsabilitate. (Grea ~ şi-a luat.) 10. v. însărcinare. 11. v. menire. 12. v. funcţie. 13. (FIZ.) electricitate. (~ pozitivă.) 14. (FIZ.) sarcină electrică = a) cantitate de electricitate; b) masă electrică; sarcină magnetică = masă magnetică.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa sar sarc sarci sarcin

Cuvinte se termină cu literele: ii nii inii cinii rcinii