sardea dex - definiţie, sinonime, conjugare

sardea

[Sinonime]
SARDÉA, sardele, s.f. Numele mai multor specii de peşti de mare din grupul scrumbiilor, care se consumă proaspeţi sau conservaţi. ♢ Loc. adv. Ca sardelele = unul lângă altul, foarte înghesuiţi. – Din ngr. sardhélla, it. sardella.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SARD//EÁ ~éle f. Peşte marin asemănător cu scrumbia, dar de talie mai mică. ♢ Ca ~elele (în cutie sau în putină) înghesuiţi, lipiţi unul de altul. [Art. sardeaua] /< it. sardella, ngr. sardélla
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

sardeá (sardéle), s.f. – Sardină. – Var. mr. sardelă. It. sardella, prin intermediul ngr. σαρδέλλα (Tiktin; Gáldi 237), cf. tc., bg. sardela; sing. format după pl. ca în paralelismul stele-stea, rîndunele-rîndunea etc.
(Dicţionarul etimologic român)

sardeá s. f., art. sardeáua, g.-d. art. sardélei; pl. sardéle
(Dicţionar ortografic al limbii române)

SARDEÁ, sardele, s.f. (Iht.) Peşte marin, numit şi sardină (pl. sardine), din subordinul clupeizi, din care fac parte şi heringul, şprotul, hamsia şi scrumbia, foarte asemănătoare unele cu altele în anumite stadii de dezvoltare. Sardeaua este de culoare albă-albastră-verde, atinge o lungime de 18-25 cm, iar la maturitate are corpul gros şi carnea foarte grasă (Sardina pilchardus). Peştele matur se comercializează ca pilchard. Peştii de max. 16 cm apar în comerţ sub formă de conserve de sardine, dar acestea conţin adesea şi heringi de mici dimensiuni sau şprot. Prin sardelă (pl. sardele) sau sardeluţă se înţelege, de obicei, hamsia, şi nu niste sardine de mici dimensiuni.
(Dicţionar gastronomic explicativ)Sinonime:
SARDEÁ s. (IHT.) (rar) sardină. (~ele în ulei.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa sar sard sarde

Cuvinte se termină cu literele: ea dea rdea ardea