savura dex - definiţie, sinonime, conjugare
SAVÚRĂ, savuri, s.f. Material granulos obţinut prin sortarea pietrei rezultate din concasarea rocilor, întrebuinţat la construirea macadamurilor şi la prepararea asfaltului. ♦ (Mar.) Lest. – Din ngr. savúra.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SAVURÁ, savuréz, vb. I. Tranz. A mânca sau bea ceva pe îndelete şi cu plăcere, pentru a-i simţi bine gustul. ♦ Fig. A se bucura în tihnă de ceva, a se delecta, a se desfăta. – Din fr. savourer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SAVÚRĂ f. 1) Material granular obţinut prin concasarea pietrelor şi folosit ca element component al îmbrăcămintei rutiere. 2) Încărcătura din material greu (nisip, pietriş etc.), care asigură stabilitatea unei nave; lest; balast. /<ngr. savúra
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SAVUR//Á ~éz tranz. 1) (mâncăruri gustoase sau băuturi alese) A mânca sau a bea pe îndelete şi cu plăcere (pentru a prelungi senzaţiile gustative). 2) fig. (privelişti, întâmplări, ştiri etc.) A percepe cu o deosebită satisfacţie. ~ crepusculul. /<fr. savourer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SAVÚRĂ s.f. Material pietros granulat, rezultat din concasarea rocilor, care se întrebuinţează la macadamuri şi la prepararea asfaltului. ♦ (Mar.) Lest. [< ngr. savura, cf. it. zavorra].
(Dicţionar de neologisme)

SAVURÁ vb. I. tr. A gusta, a mânca sau a bea ceva cu plăcere, pe îndelete. ♦ (Fig.) A se bucura de ceva, a-i plăcea (ceva) mult, a se delecta. [< fr. savourer].
(Dicţionar de neologisme)

SAVÚRĂ s. f. 1. material pietros granulat, rezultat din concasarea rocilor la macadamuri şi la prepararea asfaltului. 2. (mar.) lest. (< ngr. savura)
(Marele dicţionar de neologisme)

SAVURÁ vb. tr. 1. a gusta, a mânca sau a bea ceva cu plăcere, pe îndelete. 2. (fig.) a se bucura de ceva, a-i plăcea (ceva) mult, a se delecta. (< fr. savourer)
(Marele dicţionar de neologisme)

savúră s. f., g.-d. art. savúrii; (feluri) pl. savúri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

savurá vb., ind. prez. 1 sg. savuréz, 3 sg. şi pl. savureáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
SAVÚRĂ s. v. lest.
(Dicţionar de sinonime)

SAVURÁ vb. a degusta, (rar) a legumi. (A ~ mâncarea.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa sav savu savur

Cuvinte se termină cu literele: ra ura vura avura