scândură dex - definiţie, sinonime, conjugare

scândură

[Sinonime]
SCẤNDURĂ, scânduri, s.f. Piesă de lemn cu secţiunea transversală dreptunghiulară, mai mult lată decât groasă, obţinută prin tăierea în lung a trunchiului unui copac şi întrebuinţată la lucrări de construcţii şi de tâmplărie. ♢ Expr. A fi (sau a se usca, a rămâne) ca scândura (sau scândură) = a fi extrem de slab. A lăsa pe cineva scândură (sau ca scândura) = a lăsa pe cineva complet sărac. ♦ Podele, duşumea. – Lat. scandula.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCÂNDUR//Ă ~i f. Bucată de lemn cu suprafaţa plană, obţinută prin tăierea de-a lungul a unui trunchi de copac, folosită în lucrări de construcţie, tâmplărie etc. ♢ (A fi sau a rămâne) ca ~a a fi foarte slab. A-i suna cuiva ~a a muri. A lăsa pe cineva ~ (sau ca ~a) a sărăci pe cineva. [G.-D. scândurii] /<lat. scandula
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

scîndúră (-ri), s.f. – Bucată de lemn cu formă dreptunghiulară, obţinută prin tăierea longitudinală a buştenilor. – Mr. scîndură, megl. scǫndură. Lat. scandŭla (Puşcariu 1552; REW 7652), cf. calabr. scándula, cat. escandia, sp. escanda (arag. escalla), port. escandea. – Der. scîndurea, s.f. (scîndură mică; bulfeu la jug); scîndurice, s.f. (scîndură mică; piedică la războiul de ţesut); scîndurărie, s.f. (scînduri multe; depozit de scînduri).
(Dicţionarul etimologic român)

scândură s. f., g.-d. art. scândurii; pl. scânduri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SCÂNDURĂ s. 1. (pop.) blană, dulap, (Transilv. şi Mold.) scoarţă. (Străzi podite cu ~.) 2. (mai ales la pl.) v. duşumea. 3. (TEHN.) (reg.) coadă, pat. (~ la ragila de pieptănat fuioarele.) 4. (TEHN.) v. spetează.
(Dicţionar de sinonime)

SCÂNDURĂ s. v. coşciug, planşetă, sicriu, şindrilă.
(Dicţionar de sinonime)

PARDESIU DE SCÂNDURI s. v. coşciug, sicriu.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc sca scan scand scandu

Cuvinte se termină cu literele: ra ura dura ndura andura