scală dex - definiţie, sinonime, conjugare

scală

[Sinonime]
SCÁLĂ, scale, s.f. Placă gradată montată la aparatele de radio, pe care se pot urmări, cu ajutorul unui indicator, posturile sau lungimea de undă pe care funcţionează aparatul la un moment dat. – Din it. scala.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCÁL//Ă ~e f. Placă gradată a unui aparat de radio, pe care sunt indicate posturile şi lungimile de undă. [ G.-D. scalei] /<ngr. skala, it. scala, germ. Skala
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

scálă (-le), s.f. – Escală, port. It. scala, prin intermediul ngr. σϰάλα (sec. XVII). Este dubletul lui escală, s.f, din fr. escale; de la schelă (mr. schele), s.f. (scară; port, chei; platformă, estacadă), din acelaşi cuvînt it. prin intermediul tc. işkele (Roesler 602; Şeineanu, II, 316), cf. sb. škelë, bg., sb. skelá, sec. XVII, cu der. schiler, s.m. (înv., vameş, paznic în port); şi de la scară, v. aici.
(Dicţionarul etimologic român)

scálă s.f. – Febră aftoasă. Origine necunoscută. Legătură cu sl. skala „aşchie” (Cihac, II, 329), nu este probabilă. Această boală care provine din cauza murdăriei, ar putea să-şi lege numele întru cîtva de lat. squalidus „murdar”, mai ales că denumirea ei nu pare să fie moştenită.
(Dicţionarul etimologic român)

SCÁLĂ s.f. 1. Placă gradată pe care se pot urmări la aparatele de radio posturile şi lungimile de undă. 2. Rampă (5) [în DN]. [< it. scala].
(Dicţionar de neologisme)

SCÁLĂ s. f. 1. totalitatea reperelor pe un instrument de măsură, reprezentând valori ale unei mărimi care se măsoară; scară gradată. 2. rampă (5). (< it. scala)
(Marele dicţionar de neologisme)

scálă s. f., g.-d. art. scálei; pl. scále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

scálă, scále, s.f. (reg.) 1. strat sau aglomerate de stânci sau de piatră de dimensiuni foarte mari. 2. cascadă.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
SCÁLĂ s. scară. (~ unui aparat de radio.)
(Dicţionar de sinonime)

SCÁLĂ s. v. debarcader, port, scară, vamă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc sca scal

Cuvinte se termină cu literele: la ala cala