scamatorie dex - definiţie, sinonime, conjugare

scamatorie

[Sinonime]
SCAMATORÍE, scamatorii, s.f. Faptă, acţiune aparent miraculoasă, făcută de scamator, bazată pe iluzii optice create de dibăcia şi de rapiditatea gesturilor acestuia, de agerimea mâinilor lui etc.; arta de a face astfel de fapte, acţiuni; prestidigitaţie, boscărie. ♦ Fig. Mistificare, înşelăciune, potlogărie. – Scamator + suf. -ie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCAMATORÍ//E ~i f. 1) Arta şi tehnica de a produce iluzii (optice) prin mişcări abile (şi rapide) ale mâinilor; iluzionism. 2) Iluzie creată astfel; iscusinţa scamatorului. 3) fig. Inducere în eroare; mistificare; înşelăciune; şarlatanie. [G.-D. scamatoriei] /<fr. scamator + suf. ~ie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SCAMATORÍE s.f. Faptă, acţiune care pare la prima vedere miraculoasă, dar care se bazează pe dibăcie şi pe iuţeala gesturilor cu care este făcută; arta de a face astfel de fapte. ♦ (Fig.) Înşelătorie, potlogărie. [Gen. -iei. / < scamator + -ie].
(Dicţionar de neologisme)

SCAMATORÍE s. f. faptă, acţiune care pare la prima vedere miraculoasă, dar care se bazează pe dibăcia şi pe iuţeala gesturilor cu care este făcută; arta de a face astfel de fapte: prestidigitate. ♢ (fig.) înşelătorie, potlogărie. (< scamotor + -ie)
(Marele dicţionar de neologisme)

scamatoríe s. f., art. scamatoría, g.-d. art. scamatoríei; pl. scamatoríi, art. scamatoríile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SCAMATORÍE s. iluzionism, prestidigitaţie, (reg.) boscărie, (fam.) panglicărie. (Număr de ~ la circ.)
(Dicţionar de sinonime)

SCAMATORÍE s. v. escrocherie, hoţie, impos-tură, înşelăciune, înşelătorie, pungă-şeală, pungăşie, şarlatanie, şmecherie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc sca scam scama scamat

Cuvinte se termină cu literele: ie rie orie torie atorie