scarifica dex - definiţie, sinonime, conjugare
SCARIFICÁ, scarífic, vb. I. 1. A afâna pământul cu ajutorul scarificatorului. 2. A scormoni suprafaţa unui teren sau a unei şosele în refacere, pentru a uşura îndepărtarea pământului, a pietrelor etc. sau pentru a asigura o bună legătură între materialul nou şi cel vechi. 3. A cresta superficial pielea unui bolnav, provocând o uşoară sângerare în scop terapeutic sau pentru a introduce un medicament, un vaccin, pentru a face o analiză etc. – Din fr. scarifier, lat. scarificare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SCARIFICÁ scarífic tranz. 1) (soluri, terenuri cultivate) A afâna, asigurând pătrunderea aerului la rădăcina plantelor. 2) (suprafeţe rutiere în refacere) A scormoni, uşurând lucrările ulterioare. 3) (pielea) A cresta la suprafaţă, provocând o sângerare uşoară (pentru a introduce un medicament sau pentru a face o analiză). /<lat. scarificare, fr. scarifier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SCARIFICÁ vb. I. tr. 1. A scormoni suprafaţa unei şosele care trebuie refăcută, pentru a asigura o legătură mai bună între noile şi vechile materiale. ♦ A afâna pământul cu ajutorul scarificatorului. 2. A cresta uşor pielea unui bolnav în scop terapeutic (pentru a-i lua sânge etc.). [P.i. scarífic, 3,6 -că. / < lat., it. scarificare, cf. fr. scarifier].
(Dicţionar de neologisme)

SCARIFICÁ vb. tr. 1. a scormoni suprafaţa unei şosele care trebuie refăcută pentru a asigura o legătură mai bună între noile şi vechile materiale. ♢ a afâna pământul cu scarificatorul. 2. (med.) a cresta uşor pielea pentru provocarea unei sângerări, aplicarea ventuzelor etc. (< fr. scarifier, lat. scarificare)
(Marele dicţionar de neologisme)

scarificá vb., ind. prez. 1 sg. scarífic, 3 sg. şi pl. scarífică; conj. prez. 3 sg. şi pl. scarífice
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SCARIFICÁ vb. (MED.) (înv.) a hărăxi. (A ~ pielea.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc sca scar scari scarif

Cuvinte se termină cu literele: ca ica fica ifica rifica