scarificator dex - definiţie, sinonime, conjugare

scarificator

SCARIFICATÓR, scarificatoare, s.n. 1. Maşină agricolă prevăzută cu mai multe cuţite subţiri dispuse vertical, care serveşte la afânarea pământului cu scopul de a asigura pătrunderea aerului la rădăcina plantelor. 2. Maşină rutieră prevăzută cu colţi de oţel, cu ajutorul căreia se scormoneşte suprafaţa unui teren sau a unei şosele în refacere pentru a uşura executarea lucrărilor ulterioare. 3. Instrument medical format din mai multe lame tăioase acţionate de un resort, folosit pentru crestarea superficială a pielii în scopuri terapeutice, pentru vaccinări etc. – Din fr. scarificateur.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCARIFICAT//ÓR ~oáre n. 1) (în lucrările agricole) Maşină pentru scarificarea terenurilor cultivate. 2) (în lucrările rutiere) Maşină pentru scarificarea unei şosele sau a unui drum în refacere. 3) (în medicină) Instrument chirurgical pentru scarificarea pielii bolnavilor. /<fr. scarificateur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SCARIFICATÓR s.n. 1. Maşină rutieră folosită pentru scarificarea şoselelor. ♦ Maşină echipată cu cuţite-gheare care se foloseşte pentru afânarea adâncă a pământului, în special a păşunilor şi a fâneţelor. 2. Instrument chirurgical folosit pentru incizii superficiale în piele. [< fr. scarificateur].
(Dicţionar de neologisme)

SCARIFICATÓR s. f. 1. maşină rutieră pentru scarificarea şoselelor. 2. maşină echipată cu cuţite-gheare, pentru afânarea adâncă a pământului, a păşunilor şi fâneţelor. 3. instrument pentru incizii superficiale în piele. (< fr. scarificateur)
(Marele dicţionar de neologisme)

scarificatór s. n., pl. scarificatoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: sc sca scar scari scarif

Cuvinte se termină cu literele: or tor ator cator icator