schitău dex - definiţie, sinonime, conjugare
SCHIŢÁ, schiţez, vb. I. Tranz. 1. A desena ceva în mod schematic, a executa în câteva linii generale un desen preliminar, fugitiv. ♦ Fig. A contura, a descrie, a reda ceva în scris prin câteva trăsături caracteristice. ♦ Fig. A face în mod vag, incomplet un gest, o mişcare etc. 2. A fixa punctele principale ale unui plan, ale unei lucrări, a proiecta în linii mari; a concepe. – Din it. schizzare. Cf. s c h i ţ ă.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SCHIŢ//Á ~éz tranz. 1) (desene, tablouri, chipuri etc.) A executa în linii generale (printr-o schiţă). ♢ ~ un gest a face un gest abia zărit. ~ un zâmbet (sau un surâs) a zâmbi abia perceptibil. 2) (planuri, proiecte etc.) A elabora din timp în linii mari; a contura. /Din schiţă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SCHIŢÁ vb. I. tr. 1. A desena ceva schematic; a face o schiţă. ♦ (Fig.) A reda prin câteva trăsături specifice; a contura. ♦ A executa în mod vag (un gest, o mişcare etc.). 2. A fixa punctele principale ale unui plan; a proiecta în linii mari; a concepe. [< it. schizzare].
(Dicţionar de neologisme)

SCHIŢÁ vb. I. tr. 1. a desena ceva schematic; a face o schiţă. ♢ (fig.) a expune în mod sumar; a contura. 2. a executa în mod vag (un gest, o mişcare etc.). 3. a fixa punctele principale ale unui plan, a proiecta în linii mari; a concepe. II. refl. a apărea, a se înfăţişa, a reieşi în linii incipiente şi generale. (< it. schizzare)
(Marele dicţionar de neologisme)

schiţá vb., ind. prez. 1 sg. schiţéz, 3 sg. şi pl. schiţeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

schíţa s.f. art. (reg.) numele unui dans popular asemănător cu polca; melodie după care se execută acest dans.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)

schitău adj. (reg.; despre oameni) chipeş.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
SCHIŢÁ vb. 1. a (se) contura, a (se) creiona. (A ~ profilul cuiva.) 2. a trasa. (A ~ ideile principale într-o lucrare.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc sch schi schit schita

Cuvinte se termină cu literele: au tau itau hitau chitau