scoabă dex - definiţie, sinonime, conjugare

scoabă

[Sinonime]
SCOÁBĂ, scoabe, s.f. 1. Piesă metalică formată dintr-o bară cu capetele îndoite în unghi drept şi ascuţite la vârf, folosită mai ales în construcţii provizorii, pentru a fixa între ele piese de lemn. ♦ (Pop. şi fam.) Epitet depreciativ pentru o persoană foarte slabă sau pentru o femeie slabă şi rea. 2. Numele unor piese metalice sau de lemn, asemănătoare ca formă sau ca funcţie cu scoaba (1), folosite în lucrări de dulgherie, de dogărie etc. 3. (Rar) Scobitură în zid; firidă. 4. Fiecare dintre discurile osoase de pe pielea unor peşti ca morunul, cega, nisetrul etc. – Din bg., scr. skoba.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCOÁB//Ă ~e f. 1) Vergea de metal cu capetele ascuţite şi îndoite în aceeaşi direcţie care serveşte pentru îmbinarea unor piese (de obicei, de lemn). 2) Disc osos de pe pielea unor peşti (nisetru, morun, cegă etc.). /<sl. skoba
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

scoábă (-be), s.f. – 1. Nişă, firidă. – 2. Adîncitură, zănoagă. – 3. Daltă, cosor. – 4. Gură de broască la uşă, belciug, parte de broască în care intră zăvorul. – 5. Cîrlig, crampon. – 6. (Arg.) Brici de bărbierit. Sl. skoba (Miklosich, Slaw. Elem., 44; Cihac, II, 332; Conev 63), cf. bg. skob, sb., slov., rus. skoba, mag. szkaba. – Der. scobi, vb. (a găuri, a săpa; a goli, a curăţa; a decolta; a grava, a sculpta; refl., a-şi curăţa nările, dinţii, urechile; refl., a se scărpina în cap); scobitoare, s.f. (beţişor de scobit în dinţi; Arg., baston; beţişor de curăţat pipa); scobitură, s.f. (gaură); scobîrli (var. Banat scorbeli), vb. (a scurma, a scormoni); scob, s.n. (canal prin care trece măcinişul), probabil prin confuzie cu scos. Cf. scofală.
(Dicţionarul etimologic român)

scoábă s. f., g.-d. art. scoábei; pl. scoábe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SCOÁBĂ s. 1. (pop.) pleviţă. (~ pentru îmbinarea unor elemente de lemn.) 2. (TEHN.) cercel, (reg.) ghermec. (~ la căruţă.)
(Dicţionar de sinonime)

SCOÁBĂ s. v. cioplitor, cuţitoaie, ghin, gripcă, măceaşă, răzuş, teslă, zgârci.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc sco scoa scoab

Cuvinte se termină cu literele: ba aba oaba coaba