scoc dex - definiţie, sinonime, conjugare
SCOC, scocuri, s.n. 1. Canal, jgheab prin care curge apa pentru a pune în mişcare roata morii sau a joagărului; lăptoc, uluc. ♦ Groapă, adâncitură făcută de apa care cade din scoc (1) ♦ P. gener. Jgheab, canal pentru scurgerea unui lichid. 2. Construcţie din lemn în formă de jgheab, pe care alunecă buştenii de la locul de tăiere până la căile de transport. 3. Jgheab sau tub metalic folosit la transportul prin alunecare al produselor miniere excavate. – Din scr. skok.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SCOÁCE scoc tranz. pop. (chişleagul) A încălzi la foc pentru a face brânză. /<lat. excoquere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SCOC ~uri n. 1) Canal din scânduri prin care curge apa pentru a pune în mişcare roata morii; lăptoc; uluc. 2) Groapă care se face la căderea apei din acest canal. 3) Canal pentru scurgerea unui lichid. 4) Jgheab înclinat, folosit la transportul prin alunecare a unor materiale (buşteni, minereuri etc.). /<sl. skoku
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SCOÁCE, scoc, vb. III. (Reg.) 1. Tranz. A încălzi la foc laptele acru, pentru a-l închega si a-l transforma în brânză. 2. Refl. A fermenta, a dospi. – Lat. excoquere.
(Dicţionarul limbii române moderne)

scoáce (-óc, -opt), vb. – (Mold.) A arde, a se răscoace, a se opări, a se pîrjoli. Lat. ezcoquĕre (Tiktin; Candrea; cf. REW 2985), cf. prov., v. port. escozer, sp. escocer şi coace.
(Dicţionarul etimologic român)

scoc (-curi), s.n. – Jgheab de moară. – Megl. scoc. Sl. skokŭ „salt” (Miklosich, Slaw. Elem., 44; Cihac, II, 332; Conev 81), cf. bg., slov. skok.
(Dicţionarul etimologic român)

scoc s. n., pl. scócuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SCOÁCE vb. v. acri, altera, aprinde, descompune, fermenta, împuţi, înăcri, încinge, răscoace, strica.
(Dicţionar de sinonime)

SCOC s. 1. jgheab, lăptoc, uluc, (pop.) burlan, (prin Ban.) ton, (Olt. şi Transilv.) vălău. (~ la moară.) 2. v. jilip.
(Dicţionar de sinonime)

SCOC s. v. adăpătoare, bulboacă, bulboană, jgheab, ochi, olan, streaşină, troacă, uluc, valvârtej, vâltoare, vârtej, volbură.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc sco

Cuvinte se termină cu literele: oc coc