scociorât dex - definiţie, sinonime, conjugare
SCOCIORÎ́, scociorăsc, vb. IV. (Pop. şi fam.) 1. Intranz. A săpa în ceva făcând o gaură, o adâncitură; a râcâi. ♦ A scormoni, a răscoli. 2. Intranz. Fig. A căuta, a cerceta amănunţit (pentru a găsi ceva sau a scoate ceva de undeva); a scotoci, a cotrobăi. ♢ Refl. Se scociorăşte în buzunare. ♢ Tranz. Ce tot scociorăşti acolo? ♦ Tranz. A privi cu atenţie; a scruta, a cerceta. 3. Tranz. Fig. A aţâţa, a irita, a provoca pe cineva (amintindu-i lucruri neplăcute). [Var.: scociorí vb. IV] – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SCOCIOR//Î́ ~ăsc 1. intranz. A răscoli peste tot, căutând cu râvnă; a cotrobăi; a scotoci; a scormoni. 2. tranz. 1) fig. (sentimente, amintiri etc.) A face să reînvie (producând durere sufletească); a răscoli; a scormoni. 2) A scobi pătrunzând în adânc; a scormoni. ~ cu cuţitul în trunchi.~ cu privirea a scruta. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

scociorî́ vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. scociorăsc, imperf. 3 sg. scociorá; conj. prez. 3 sg. şi pl. scocioráscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SCOCIORÎ vb. v. agasa, apărea, arăta, căuta, cotrobăi, enerva, indispune, irita, isca, ivi, împrăştia, începe, înfuria, mânia, necăji, percheziţiona, pica, plictisi, porni, produce, răscoli, răspândi, răzleţi, risipi, râcâi, scobi, scormoni, scorni, scotoci, scurma, sâcâi, stârni, supăra, umbla, zgândări.
(Dicţionar de sinonime)

SCOCIORÂT s. v. râcâială, râcâit, râcâitură, scormonire, scurmare, scurmătură.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc sco scoc scoci scocio

Cuvinte se termină cu literele: at rat orat iorat ciorat