scont dex - definiţie, sinonime, conjugare

scont

SCONT, sconturi, s.n. 1. Operaţie de credit care constă în cumpărarea efectelor de comerţ de către bănci, cu reţinerea din valoarea lor nominală a dobânzii până la scadenţă şi a unui comision. ♦ Sumă de bani reprezentând dobânda la un împrumut, pe care o bancă şi-o reţine cu anticipaţie la acordarea împrumutului. 2. (Rar) Reducere acordată unui debitor din valoarea unei poliţe sau a unei datorii plătite înainte de scadenţă; recalculare şi diminuare a dobânzilor, când plata unei obligaţii se face înainte de termen. – Din it. sconto.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCONT ~uri n. 1) Operaţie financiară prin care valoarea unei poliţe este achitată anticipat de către o bancă, reţinându-se un anumit procent. 2) Dobânda reţinută de bancă la efectuarea acestei operaţii. 3) Reducere acordată debitorului care achită o datorie înainte de scadenţă. /<it. sconto
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SCONT, sconturi, s.n. Operaţie prin care o bancă comercială cumpără o cambie de la beneficiarul ei înainte ca aceasta să ajungă la scadenţă.
(Dicţionarul limbii române contemporane)

scont (-turi), s.n. – Reducere, scăzămînt. – Mr. scondu. It. sconto, parţial prin intermediul germ. Skonto. – Der. sconta, vb. (a efectua un scont, a conta).
(Dicţionarul etimologic român)

SCONT s.n. 1. Operaţie bancară prin care se plăteşte cuiva anticipat valoarea unei poliţe, reţinându-se un procent care reprezintă dobânda până la scadenţă; procentul pe care îl opreşte o bancă atunci când face o operaţie de scontare. ♦ Sumă de bani care reprezintă dobânda pentru un împrumut şi pe care un bancher şi-o reţine anticipat. 2. (Rar) Reducere, scăzământ făcut unui debitor care achită o poliţă sau o datorie înainte de scadenţă. [< it. sconto].
(Dicţionar de neologisme)

SCONT s. n. 1. operaţie bancară prin care se plăteşte cuiva anticipat valoarea unei cambii, reţinându-se un procent care reprezintă dobânda pentru un împrumut, pe care un bancher şi-o reţine anticipat. 2. reducere, scăzământ făcut unui debitor care achită o datorie înainte de scadenţă. (< it. sconto)
(Marele dicţionar de neologisme)

scont s. n., pl. scónturi
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: sc sco scon

Cuvinte se termină cu literele: nt ont cont