scorojit dex - definiţie, sinonime, conjugare
SCOROJÍ, scorojésc, vb. IV. Refl. (Mai ales la pers. 3) 1. (Despre lemn, piele, hârtie sau obiecte făcute din ele) A se usca foarte tare, a se deteriora, a se strica (la suprafaţă) deformându-se, cojindu-se. 2. (Despre vopsele, tencuieli şi despre obiectele pe care sunt aplicate) A se degrada (la suprafaţă) prin umflare, cojire etc. din cauza condiţiilor de mediu; a se coşcovi, a se coji, a se burduşi. 3. (Despre pielea corpului unor fiinţe) A se coji, a se descuama; a se zbârci, a se crăpa din cauza uscăciunii. ♦ P. ext. (Despre oameni sau părţi ale lor) A slăbi foarte mult; a se scofâlci. – Pref. s + coroji (reg. „a (se) coşcovi”).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCOROJÍT, -Ă, scorojiţi, -te, adj. 1. (Despre lemn, piele, hârtie sau obiecte făcute din ele) Strâmbat, îndoit, crăpat, deformat (de căldură, de uscăciune). 2. (Despre vopsele, tencuieli şi despre obiectele pe care sunt aplicate) Degradat (la suprafaţă) prin umflare, cojire etc. din cauza condiţiilor de mediu; coşcovit, cojit, burduşit. 3. (Despre pielea corpului unor fiinţe) Aspru la pipăit, crăpat, zbârcit. ♦ P. ext. (Despre oameni sau părţi ale lor) Foarte slab, uscat; scofâlcit. – V. scoroji.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SCOROJ//Í ~ésc tranz. A face să se scorojească. /S + a coroji
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SCOROJ//Í pers. 3 se ~éşte intranz. 1) (despre obiecte din lemn, carton, piele etc.) A-şi pierde forma iniţială (din cauza căldurii sau/şi a vechimii); a se deforma prin încovoiere; a se scofâlci. 2) (despre vopsea, var, tencuială) A se desprinde de pe o suprafaţă prin umflare; a se coşcovi; a se coji; a se coşi. /S + a coroji
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

scorojí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. scorojésc, 3 sg. scorojéşte, imperf. 3 sg. scorojeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. scorojeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SCOROJÍ vb. 1. a se coji, a se descuama, a se jupui, (pop.) a se jupi, (înv.) a se tărâţa. (Pielea i s-a ~.) 2. v. coşcovi. 3. (pop.) a se sfarogi. (Lemnul s-a ~.)
(Dicţionar de sinonime)

SCOROJÍT adj. 1. v. coşcovit. 2. (pop.) sfarogit. (Scândură ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc sco scor scoro scoroj

Cuvinte se termină cu literele: it jit ojit rojit orojit