scovardă dex - definiţie, sinonime, conjugare
SCOVÁRDĂ, scoverzi, s.f. 1. (Mai ales la pl.) Un fel de plăcintă din aluat (dospit), prăjită în grăsime (şi umplută cu brânză, urdă etc); prăjitură uscată, minciună. 2. Epitet pentru o pesoană foarte slabă, scofâlcită. [Var.: scovérgă s.f.] – Din sl. skovrada „tigaie”.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCOVÁRDĂ scovérzi f. 1) mai ales la pl. Plăcintă prăjită în grăsime. 2) fig. Persoană foarte slabă. [G.-D. scoverzii] /<sl. skovrada
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

scovárdă (-vérzi), s.f. – Gogoaşă. – Var. scovargă, scove(a)rgă. Sl. skovrada „tigaie” (Miklosich, Slaw. Elem., 44; Cihac, II, 333; Conev 67); poate var. a fost influenţată de ngr. ξόβεργα „amestec” sau „grăsime”. – Der. scovîrda, vb. refl. (a se distruge, a se nărui; a slăbi); scovîrlie, s.f. (orbită), prin contaminare cu scăfîrlie.
(Dicţionarul etimologic român)

scovárdă s. f., g.-d. art. scovérzii; pl. scovérzi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

scovârdá, pers. 3 sg. scovârdeáză, vb. I refl. 1. (înv. şi reg.; despre lemn sau despre obiecte de lemn) a se îndoi, a se curba, a se încovoia, devenind concav; a se scorfi. 2. (reg.; despre oameni) a se gârbovi, a se cocoşa. 3. (înv. şi reg.; despre suprafeţe de pământ) a se lăsa, a se scufunda; a aluneca în jos. 4. (reg.; despre dinţi) a se strâmba, a creşte neregulat. 5. (reg.; despre obraji, ochi sau faţă) a se scofâlci, a se adânci (în orbite).
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
SCOVÁRDĂ s. minciună, minciunea, minciunică, uscăţea, uscăţică, (Transilv. şi Ban.) pancovă, (prin Ban. şi sud-vestul Transilv.) pup, (Mold.) surcele (pl.). (A mâncat o ~.)
(Dicţionar de sinonime)

SCOVÁRDĂ s. v. clătită.
(Dicţionar de sinonime)

SCOVÂRDÁ vb. v. arcui, curba, încovoia, îndoi.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc sco scov scova scovar

Cuvinte se termină cu literele: da rda arda varda ovarda