scrânciob dex - definiţie, sinonime, conjugare
SCRẤNCIOB, scrâncioburi, s.n. 1. Leagăn de lemn (sau construcţie cu mai multe leagăne fixate pe acelaşi schelet) care se balansează sau se învârteşte în cerc, servind ca mijloc de distracţie; dulap. 2. Scândură sprijinită la mijloc pe un suport (gros), pe ale cărei capete se aşează două persoane, pentru a se legăna. [Pl. şi: scrâncioabe] – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCRÂNCIOB ~uri n. Instalaţie distractivă alcătuită din unul sau mai multe leagăne, care balansează înainte şi înapoi sau se rotesc în jurul unei axe fixe. /<sl. sukrontiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SCRẤNCIOB, scrâncioburi, s.n. Leagăn de lemn care se balansează (sau ansamblu de leagăne care se învârtesc în cerc), servind ca mijloc de distracţie.
(Dicţionarul limbii române contemporane)

scrînciób (-buri), s.n. – Leagăn. – Var. Munt. scîrcium. Origine incertă, probabil expresivă, cf. cocioabă, cociorbă, şi pe de altă parte, scîrţ, scripet. Legătura cu vb. a scrînti „a se răsuci” (Scriban) nu este verosimilă. – Der. scrînciobar, s.m. (Mold., persoană care închiriază scrîncioburile la sărbători).
(Dicţionarul etimologic român)

scrânciob s. n., pl. scrâncioburi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SCRÂNCIOB s. dulap, leagăn, (înv. şi reg.) scârcium, (reg.) huiţ, (Transilv.) vârtej, (Ban.) vârtiloi, (prin Transilv.) zdrâncă. (S-a dat în ~ la moşi.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc scr scra scran scranc

Cuvinte se termină cu literele: ob iob ciob nciob anciob