scrabble dex - definiţie, sinonime, conjugare

scrabble

SCRABBLE s.n. Joc logic cu litere, asemănător jocului de cuvinte încrucişate. [Pr.: screbl] – Cuv. engl.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCRÁBBLE s.n. Joc distractiv, în două, trei sau patru persoane, constând în formarea de cuvinte încrucişate pe o tablă, folosind jetoane pe care sunt notate literele, fiecare jucător trebuind să obţină numărul cel mai mare de puncte prin plasarea literelor mai valoroase pe pătrăţelele cele mai favorabile. [Pr.: screbl] (cf. engl. scrabble)
(Marele dicţionar de neologisme)

SCRABBLE SCREBL/ s. n. joc distractiv, în două, trei sau patru persoane, constând în formarea de cuvinte încrucişate pe o tablă, folosind jetoane pe care sunt notate literele, fiecare jucător trebuind să obţină numărul cel mai mare de puncte prin plasarea literelor mai valoroase pe pătrăţelele cele mai favorabile. (< engl. scrabble)
(Marele dicţionar de neologisme)

SCRÁBBLE s.n. 1. Joc de societate disputat de către unul, doi sau mai mulţi jucători, sub diverse forme, pe o tablă formată din 15 linii şi 15 coloane care determină 225 de căsuţe, unele colorate diferit cu proprietatea de a multiplica valoarea asociată literei sau cuvântului care le ocupă, cu ajutorul unor jetoane însemnate pe una dintre feţe cu câte o literă şi o valoare care depinde de frecvenţa de apariţie şi dificultatea de folosire a literei respective într-o limbă dată, şi al cărui scop îl reprezintă obţinerea a cât mai multor puncte cumulate prin intermediul formării şi depunerii pe tablă a câte unui cuvânt din literele extrase la întâmplare de către fiecare jucător, în mod alternativ, cu condiţia de a crea legături cu cele aşezate deja pe tablă, prin adiacenţă, încrucişare sau prelungire. 2. Situaţie în jocul de scrabble (1) în care un jucător depune dintr-o dată toate cele şapte litere de pe suportul propriu, formând un cuvânt adecvat, şi pentru care i se acordă o primă de 50 de puncte care se adună la valoarea calculată corespunzătoare depunerii. [Pr.: scré-băl] (denumire de marcă înregistrată în S.U.A., în 1950, care probabil derivă din engl. scrabble = a scrijeli, a zgâria; a mâzgăli, a scrie neciteţ; a merge în patru labe, a da din mâini şi din picioare) [et. TLF şi MW]
(Alte dicţionare)


Cuvinte care încep cu literele: sc scr scra scrab scrabb

Cuvinte se termină cu literele: le ble bble abble rabble