scurtat dex - definiţie, sinonime, conjugare
SCURTÁ, scurtez, vb. I. 1. Tranz. A micşora lungimea sau înălţimea unui obiect, a reduce din lungime sau din înălţime, a face mai scurt. ♢ Expr. A scurta cuiva ghearele = a pune pe cineva în imposibilitate de a (mai) face rău. A scurta cuiva limba = a pune pe cineva în imposibilitate de a bârfi. ♦ (Înv.) A omorî, a executa (prin tăierea capului). 2. Tranz. A alege şi a parcurge distanţa cea mai scurtă între două puncte; a evita ocolurile, a merge direct. 3. Tranz. şi refl. A face să dureze (sau să pară că durează) ori a dura mai puţin. ♦ Intranz. şi tranz. A vorbi concis. – Lat. excurtare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCURTÁT, -Ă, scurtaţi, -te, adj. 1. (Despre obiecte) Care este redus din lungime sau din înălţime. 2. (Despre timp sau acţiuni durative) Care este redus ca durată. – V. scurta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SCURT//Á ~éz tranz. (dimensiuni, distanţe, termeni etc.) A face să se scurteze. ~ o rochie. ~ drumul.~ limba (cuiva) a face (pe cineva) să tacă, punând în imposibilitatea de a bârfi. ~ vorba a pune capăt discuţiei. /Din scurt
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SCURT//Á pers. 3 se ~eáză intranz. A deveni (mai) scurt; a se reduce; a se micşora. /Din scurt
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

scurtá vb., ind. prez. 1 sg. scurtéz, 3 sg. şi pl. scurteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SCURTÁ vb. 1. a micşora, a prescurta, a reduce. (Mai ~ din text.) 2. v. prescurta. 3. v. abrevia. 4. (reg.) a reteza. (A ~ o haină.) 5. a tăia. (Mai ~ din poale.) 6. a tăia. (A ~ drumul peste câmp.) 7. v. micşora.
(Dicţionar de sinonime)

SCURTÁ vb. v. ajunge, decapita, prinde, reduce, simplifica, tăia.
(Dicţionar de sinonime)

SCURTÁT adj. 1. v. prescurtat. 2. concentrat, prescurtat, redus, rezumat, (fig.) comprimat, con-densat. (O expunere ~.) 3. v. abreviat. 4. v. tuns.
(Dicţionar de sinonime)

SCURTÁT adj. v. decapitat.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) scurta ≠ a (se) lungi
(Dicţionar de antonime)

A scurta ≠ a alungi, a prelungi
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc scu scur scurt scurta

Cuvinte se termină cu literele: at tat rtat urtat curtat