secol dex - definiţie, sinonime, conjugare

secol

[Sinonime]
SÉCOL, secole, s.n. 1. Interval de timp de o sută de ani (socotit de la unitate până la completarea sutei inclusiv); răstimp de o sută de ani (socotit de la orice dată); veac. ♦ Fig. Veşnicie. ♦ (La pl.) Timpul considerat în desfăşurarea lui; p. ext. generaţiile contemporane acestor etape de desfăşurare. 2. Epocă istorică dominată de un eveniment sau de o personalitate excepţională. Secolul lui Pericle. 3. (Înv.; în sintagma) Secolul de mijloc = evul mediu. [Pl. şi: (înv., m.) secoli. – Var.: (înv.) sécul s.m.] – Din lat. saeculum, it. secolo.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SÉCOL ~e n. 1) Perioadă de timp egală cu o sută de ani; veac. 2) fig. Perioadă foarte lungă de timp; veşnicie. 3) Perioadă de timp considerată ca fiind o unitate istorică cu anumite caracteristici specifice. /<lat. saecculum, it. secolo
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SÉCOL s.n. 1. Interval de timp de o sută de ani; veac. ♦ (Fig.) Perioadă de timp care pare a fi foarte lungă; veşnicie. 2. Epocă istorică dominată de un eveniment de seamă, de o personalitate excepţională. [Pl. -le, (s.m.) -li. / < lat. saeculum, cf. it. secolo].
(Dicţionar de neologisme)

SÉCOL s. n. 1. interval de timp de o sută de ani; veac. ♢ (fam.) perioadă de timp foarte lungă; (p. ext.) veşnicie. 2. epocă istorică dominată de un eveniment de seamă, de o personalitate excepţională. (< lat. saeculum, it. secolo)
(Marele dicţionar de neologisme)

sécol s. n., pl. sécole
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SECOLUL DE MÍJLOC s. v. evul mediu.
(Dicţionar de sinonime)

SÉCOL s. veac, (înv.) sută. (În cursul ~ului al XVI-lea.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: se sec seco

Cuvinte se termină cu literele: ol col ecol