seismic dex - definiţie, sinonime, conjugare

seismic

SEÍSMIC, -Ă, seismici, -ce, adj., s.f. 1. Adj. Care se referă la seisme, care aparţine seismelor. ♢ Unde seismice = unde elastice care se răspândesc în scoarţa terestră, fiind provocate de cutremure sau de explozii artificiale. Staţie seismică = complex de aparatură pentru înregistrarea undelor seismice. Regiune seismică = regiune în care cutremurele de pământ sunt frecvente şi puternice. ♦ Care serveşte la înregistrarea şi studierea oscilaţiilor scoarţei terestre. Aparate seismice. 2. S.f. Seismometrie. – Din fr. séismique.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SEÍSMI//C ~că (~ci, ~ce) 1) Care ţine de seisme; propriu seismelor. 2) (despre regiuni) Care se caracterizează prin seisme frecvente. 3) (despre staţii, aparate) Care serveşte la înregistrarea seismelor; destinat înregistrării seismelor. [Sil. se-is-] /<fr. séismique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SEÍSMIC, -Ă adj. Referitor la seisme. ♦ Regiune seismică = regiune în care cutremurele de pământ sunt frecvente şi puternice. ♦ Care serveşte la înregistrarea şi la studierea oscilaţiilor scoarţei terestre. [Pron. se-is-. / cf. fr. séismique].
(Dicţionar de neologisme)

SEÍSMIC, -Ă adj. referitor la seisme, provocat de seisme. o zonă ~ă = regiune în care cutremurele de pământ sunt frecvente şi puternice; staţie ~ă = staţie cu aparatură pentru înregistrarea seismelor; prospecţiune ~ă = seismometrie. (< fr. séismique)
(Marele dicţionar de neologisme)

seísmic adj. m., pl. seísmici; f. sg. seísmică, pl. seísmice
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: se sei seis seism seismi

Cuvinte se termină cu literele: ic mic smic ismic eismic