selectează dex - definiţie, sinonime, conjugare

selectează

[Conjugare] [Sinonime]
SELECTÁ, selectéz, vb. I. 1. Tranz. A selecţiona după un criteriu stabilit. ♦ A-şi arăta preferinţa, a aprecia, a distinge (dintre mai mulţi). 2. Tranz. A separa, în vederea izolării dintr-o mulţime de obiecte, o serie de obiecte cu anumite caracteristici. 3. Intranz. (Despre aparatele de radiorecepţie şi de telegrafie) A recepţiona clar diferitele unde sonore, diferitele posturi de emisiune; a fi selectiv. ♦ A regla în aşa fel un aparat de radiorecepţie, încât undele apropiate ca lungime să nu deranjeze audiţia. – Cf. s e l e c t i v,  s e l e c t o r.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SELECT//Á ~éz 1. tranz. (obiecte sau fiinţe) A alege după un anumit criteriu; a selecţiona. 2. intranz. telecom. A recepţiona posturile de emisie, delimitându-le unele de altele. /Din select
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SELECTÁ vb. I. 1. tr. A selecţiona. ♦ A-şi arăta preferinţa, a distinge. 2. intr. (Despre un radioreceptor) A recepţiona clar diferitele unde sonore, diferitele posturi de emisiune; a fi selectiv. ♦ tr. A regla în aşa fel un aparat de radiorecepţie, încât undele apropiate ca lungime să nu deranjeze audiţia. [< selecţie, selector, cf. germ. selektieren].
(Dicţionar de neologisme)

SELECTÁ vb. I. tr. 1. a selecţiona; a separa, a sorta. ♢ a-şi arăta preferinţa, a distinge. 2. a regla în aşa fel un aparat de radiorecepţie încât undele apropiate ca lungime să nu deranjeze audiţia. II. intr. (despre un aparat radioreceptor) a recepţiona clar diferitele unde sonore, diferitele posturi de emisiune; a fi selectiv. (< germ. selektieren)
(Marele dicţionar de neologisme)

selectá vb., ind. prez. 1 sg. selectéz, 3 sg. şi pl. selecteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
SELECTÁ vb. v. selecţiona.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: se sel sele selec select

Cuvinte se termină cu literele: za aza eaza teaza cteaza