selectiv dex - definiţie, sinonime, conjugare

selectiv

SELECTÍV, -Ă, selectivi, -e, adj. 1. (Despre sisteme fizico-chimice) Care are proprietatea de a efectua o alegere între mai multe elemente de acelaşi fel. ♦ (Despre radiorecepţie; p. ext. despre aparate de radiorecepţie) Care are proprietatea de a prinde oscilaţiile a căror frecvenţă este egală cu frecvenţa pe care este acordat. 2. Care se efectuează prin selecţie, care se bazează pe selecţie. – Din fr. sélectif.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SELECTÍV ~ă (~i, ~e) 1) Care se efectuează prin selecţie. 2) (despre sisteme tehnice) Care poate realiza o selecţie între mai multe elemente de aceeaşi natură. /<fr. sélectif
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SELECTÍV, -Ă adj. 1. Care alege, care face distincţie între elemente. ♦ (Despre un radioreceptor) Care poate recepţiona clar undele sonore ale diferitelor posturi de emisiune. 2. Care se face prin selecţie. ♦ (Statist.) Cercetare selectivă = cercetare a unei colectivităţi pe baza unui eşantion. [Cf. fr. sélectif, germ. selektiv].
(Dicţionar de neologisme)

SELECTÍV, -Ă adj. 1. care constituie, efectuează o selecţie (2). 2. (despre sisteme tehnice sau fizico-chimice) care realizează o alegere adecvată a anumitor mărimi sau elemente dintr-un grup. ♢ (despre un aparat radioreceptor) care poate recepţiona clar undele sonore ale diferitelor posturi de emisiune. 3. (stat.) cercetare ~ă = cercetare a unei colectivităţi pe baza unui eşantion. (< fr. sélectif)
(Marele dicţionar de neologisme)

selectív adj. m., pl. selectívi; f. sg. selectívă, pl. selectíve
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: se sel sele selec select

Cuvinte se termină cu literele: iv tiv ctiv ectiv lectiv