selecție dex - definiţie, sinonime, conjugare

selecție

[Sinonime]
SELÉCŢIE, selecţii, s.f. 1. Alegere efectuată după un anumit criteriu şi cu un scop; selecţionare. 2. Proces de supravieţuire a indivizilor dotaţi cu cele mai apte însuşiri în lupta pentru existenţă. ♢ Selecţie naturală = fenomen natural constând în persistenţa şi continua evoluţie a speciilor care au o mai mare putere de adaptare la mediu, în detrimentul celor mai puţin dotate. Selecţie sexuală = alegere naturală şi artificială care se face în urma eliminării de la actul reproducător a indivizilor slabi şi rău înzestraţi. Selecţie artificială = metodă de ameliorare a speciilor animale şi vegetale, constând în selecţionarea, în vederea reproducţiei, a indivizilor care întrunesc cele mai multe calităţi biologice. 3. Operaţie de extragere a unităţilor dintr-o colectivitate generală, după anumite principii; parte dintr-o colectivitate cu ajutorul căreia se cercetează diversele caracteristici ale întregii colectivităţi. [Var.: (înv.) selecţiúne s.f.] – Din fr. sélection, lat. selectio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SELÉCŢI//E ~i f. 1) Alegere făcută cu un anumit scop, după anumite criterii. 2) Proces prin care se selectează animalele cu anumite caractere şi aptitudini în vederea perpetuării speciei. 3) Ştiinţă care se ocupă cu studiul metodelor de ameliorare şi obţinere a unor rase şi specii superioare de animale şi plante. [G.-D. selecţiei; Sil. -ţi-e] /<fr. sélection, lat. selectio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SELÉCŢIE s.f. 1. Alegere gândită, chibzuită, făcută după un anumit criteriu şi cu un anumit scop; selecţionare. ♦ (Biol.) Selecţie naturală = fenomen natural constând în persistenţa şi continua evoluţie a speciilor cu o mai mare putere de adaptare la mediu şi dispariţia celor mai puţin dotate; selecţie artificială = sistem de măsuri luate pentru îmbunătăţirea speciilor animale şi vegetale, constând în selecţionarea în vederea reproducţiei a indivizilor care întrunesc cele mai multe calităţi. 2. (Mat.) Orice mulţime finită de elemente observate. ♦ (Statist.) Parte selectată dintr-o colectivitate statistică spre a servi la o cercetare selectivă; eşantion. [Gen. -iei, var. selecţiune s.f. / cf. fr. sélection, lat. selectio].
(Dicţionar de neologisme)

SELÉCŢIE s. f. 1. alegere de persoane sau lucruri după un anumit criteriu şi cu un anumit scop; selecţionare. ♢ (lingv.) operaţie prin care sunt alese unităţi din axa paradigmatică. 2. (biol.) proces natural ori provocat care favorizează supravieţuirea sau înmulţirea preferenţială a anumitor indivizi. o ~ naturală = supravieţuirea şi continua evoluţie a speciilor animale şi vegetale cu o mai mare putere de adaptare la mediu şi dispariţia celor mai puţin dotate; ~ artificială = metodă de ameliorare a speciilor animale şi vegetale în selecţionarea în vederea reproducţiei a indivizilor care întrunesc cele mai multe calităţi biologice. 3. (mat.) orice mulţime finită de elemente observate. ♢ (stat.) parte selectată dintr-o colectivitate spre a servi la o cercetare selectivă. 4. operaţie de alegere efectuată de un selector telefonic pentru a asigura legătura între doi abonaţi ai unei centrale automate. (< fr. sélection, lat. selectio)
(Marele dicţionar de neologisme)

selécţie (alegere) s. f. (sil. -ţi-e), art. selécţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. selécţiei; pl. selécţii, art. selécţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
SELÉCŢIE s. 1. v. selecţionare. 2. selectare, selec-ţionare, triaj, triere. (Un meci de ~ pentru echipa naţională.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: se sel sele selec select

Cuvinte se termină cu literele: ie tie ctie ectie lectie