semafor dex - definiţie, sinonime, conjugare

semafor

[Sinonime]
SEMAFÓR, semafoare, s.n. 1. Dispozitiv de semnalizare optică, alcătuit dintr-un stâlp fix, cu unul sau mai multe braţe mobile a căror poziţie, în timpul zilei, sau a căror schimbare de lumină, în timpul nopţii, indică diferite semnale referitoare la circulaţia pe căile ferate. 2. Dispozitiv de semnalizare optică folosit pentru a transmite vaselor din larg comunicări referitoare la navigaţie. 3. Indicator cu lumini colorate, pentru reglementarea circulaţiei în oraşe; stop. – Din fr. sémaphore.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SEMAF//ÓR ~oáre n. Dispozitiv de semnalizare pentru reglementarea circulaţiei pe calea ferată, pe străzi etc.; semnalizator; stop. /<fr. sémaphore
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SEMAFÓR s.n. 1. Semnalizator optic folosit pentru a transmite navelor din larg anumite comunicări privind navigaţia. 2. Dispozitiv optic de semnalizare mecanică, care indică mecanicului locomotivei dacă este liberă sau nu porţiunea de cale ferată pe care o are în faţă. 3. Semnalizator cu lumini colorate pentru reglementarea circulaţiei pe străzi; stop. [Pl. -oare, -oruri. / < fr. sémaphore, cf. gr. sema – semn, phoros – purtător].
(Dicţionar de neologisme)

SEMAFÓR s. n. 1. semnalizator optic care transmite navelor din larg anumite comunicări privind navigaţia. 2. dispozitiv de semnalizare care indică mecanicului locomotivei dacă este liberă sau nu porţiunea de cale ferată pe care o are în faţă. 3. semnalizator cu lumini colorate pentru reglementarea circulaţiei pe străzi; stop. (< fr. sémaphore)
(Marele dicţionar de neologisme)

semafór s. n., pl. semafoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SEMAFÓR s. autostop, stop, (rar) semnalizator. (~ pentru circulaţia rutieră.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: se sem sema semaf semafo

Cuvinte se termină cu literele: or for afor mafor emafor