seminar dex - definiţie, sinonime, conjugare

seminar

SEMINÁR, seminarii, s.n. 1. Formă de activitate didactică în cadrul învăţământului superior prin care studenţii fixează şi adâncesc cunoştinţele predate la curs sau execută lucrări practice sub conducerea unui profesor. ♦ Seminar pedagogic = stagiu practic obligatoriu pentru absolvenţii unei facultăţi care îşi alegeau cariera didactică. 2. Şcoală de grad mediu pentru pregătirea preoţilor. [Pl. şi: seminare] – Din fr. séminaire, lat. seminarium.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SEMINÁR ~e n. 1) Lecţie practică în şcoala superioară, în cadrul căreia studenţii îşi fixează şi îşi aprofundează cunoştinţele teoretice. 2) Cerc de studii în cadrul unei organizaţii obşteşti sau al unei instituţii care urmăreşte perfecţionarea calificării profesionale. 3): ~ teologic instituţie de învăţământ mediu pentru pregătirea preoţilor. [Pl. şi seminarii] /<fr. séminaire, lat. seminarium
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SEMINÁR s.n. 1. Instituţie de învăţământ teologic unde se pregăteau în trecut viitorii preoţi. 2. Formă de instruire a studenţilor pe bază de dialog, lucrări, ore de studiu practice, organizate pe grupe de studenţi şi efectuate sub conducerea unui profesor, asistent etc. 3. Cerc de studii organizat pe lângă o organizaţie de masă sau o instituţie pentru pregătirea membrilor săi. [Cf. lat. seminarium, fr. séminaire, rus. seminar].
(Dicţionar de neologisme)

SEMINÁR s. n. 1. (în unele ţări) instituţie de învăţământ teologic. ♦ ~ pedagogic = instituţie de învăţământ pentru pregătirea cadrelor didactice. 2. formă de instruire a studenţilor pe bază de dialog, lucrări, ore de studiu practice, organizate pe grupe de studenţi şi efectuate sub conducerea unui profesor, asistent etc. ♦ ~ internaţional = reuniune internaţională consacrată dezbaterii de către experţi a unei teme de interes specific. 3. cerc de studii organizat pe lângă o organizaţie de partid, o organizaţie de masă sau o instituţie, pentru pregătirea membrilor săi. (< fr. séminaire, lat. seminarium)
(Marele dicţionar de neologisme)

seminár s. n., pl. seminárii/semináre
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: se sem semi semin semina

Cuvinte se termină cu literele: ar nar inar minar eminar