sensibilitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

sensibilitate

[Sinonime]
SENSIBILITÁTE, sensibilităţi, s.f. 1. Facultate de a simţi, de a reacţiona la excitaţii, de a-şi schimba, într-o anumită măsură, starea iniţială sub acţiunea unui agent exterior; acuitate a simţurilor; capacitatea de a percepe senzaţii. 2. Capacitate de reacţie afectivă; intensitate afectivă; emotivitate, afectivitate. ♦ (În artă şi literatură) Capacitatea de a transmite, de a provoca emoţii artistice; receptivitate artistică. 3. Însuşire a unui instrument sau a unui aparat de a reacţiona la cele mai mici variaţii ale unor agenţi externi (ca diferenţa de temperatură sau de greutate, schimbarea presiunii etc.). 4. (Chim.) Mărimea concentraţiei unei soluţii în substanţa de analizat, care produce, în timpul reacţiei de recunoaştere, un efect situat la pragul perceperii senzoriale. 5. Predispoziţie a organismelor la diferite boli. 6. Calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile (4). – Din fr. sensibilité, lat. sensibilitas, -atis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SENSIBILIT//ÁTE ~ăţi f. 1) Caracter sensibil. 2) Receptivitate emotivă; afectivitate. [G.-D. sensibilităţii] /<lat. sensibilitas, ~atis, fr. sensibilité
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SENSIBILITÁTE s.f. 1. Facultate a organismelor vii de a simţi, de a percepe prin simţuri tot ceea ce vine din afară; simţire. 2. Însuşirea de a fi foarte simţitor; afectivitate, emotivitate accentuată. ♦ Receptivitate artistică. ♦ Predispoziţie a organismelor la diferite boli. 3. Însuşire a unui instrument sau a unui aparat de a indica cele mai mici valori, deosebiri, diferenţe. 4. (Chim.) Mărime a concentraţiei unei soluţii la substanţa de analizat, care produce, în timpul unei reacţii de recunoaştere, un efect la pragul perceperii senzoriale. 5. Viteza cu care reacţionează o emulsie fotosensibilă pentru a se obţine o anumită înnegrire a argintului în funcţie de cantitatea de lumină recepţionată. [Cf. fr. sensibilité, lat. sensibilitas].
(Dicţionar de neologisme)

SENSIBILITÁTE s. f. 1. proprietate a organismelor animale de a simţi, de a percepe prin simţuri tot ceea ce vine din afară. ♢ calitate a materialelor fotografice de a fi sensibile. 2. însuşirea de a fi foarte simţitor; afectivitate, emotivitate. ♢ receptivitate artistică. ♢ predispoziţie a organismelor la diferite boli. 3. însuşire a unui instrument sau aparat de a fi sensibil. 4. (chim.) mărime a concentraţiei unei soluţii, în substanţa de analizat, care produce, în timpul unei reacţii de recunoaştere, un efect la pragul percepţiei senzoriale. 5. viteza cu care reacţionează o emulsie fotosensibilă pentru a se obţine o anumită înnegrire a argintului în funcţie de cantitatea de lumină recepţionată. (fr. sensibilité, lat. sensibilitas)
(Marele dicţionar de neologisme)

sensibilitáte s. f., g.-d. art. sensibilităţii; pl. sensibilităţi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SENSIBILITÁTE s. 1. (înv.) simţibilitate, simţiciune, simţire, simţitate. (~ nervilor.) 2. emotivitate, impresionabilitate, simţire. (Artist de o mare ~.) 3. susceptibilitate. (Se făcuse de o ~ greu de suportat.) 4. fineţe. (ă unui aparat de măsură.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Sensibilitateinsensibilitate
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: se sen sens sensi sensib

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate litate