sensibilizat dex - definiţie, sinonime, conjugare
SENSIBILIZÁ, sensibilizéz, vb. I. Tranz. şi refl. 1. A deveni sensibil sau a mări sensibilitatea unui ţesut, a unui muşchi etc. faţă de acţiunea unui agent exterior; p. ext. (tranz.) a face (mai) sensibil pe cineva sau ceva. ♦ (Despre un material fotografic) A (se) face sensibil la acţiunea luminii. ♦ Tranz. A extinde intervalul de variaţie a unei mărimi în care un sistem fizico-chimic îşi menţine o anumită sensibilitate. 2. (Rar) A (se) concretiza, a (se) materializa. – Din fr. sensibiliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SENSIBILIZÁT, -Ă, sensibilizaţi, -te, adj. Care a devenit sensibil, căruia i s-a mărit sensibilitatea. – V. sensibiliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SENSIBILIZ//Á ~éz tranz. 1) A face (mai) sensibil. 2) rar A face să devină material, dând formă concretă; a concretiza; a materializa; a obiectiviza. /<fr. sensibiliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SENSIBILIZÁ vb. I. tr., refl. 1. A deveni sensibil sau a mări sensibilitatea unui ţesut, a unui organ etc. faţă de un excitant din afară; (p. ext.) a face (mai) sensibil pe cineva. ♦ (Despre un material fotografic) A (se) face sensibil la acţiunea luminii. 2. A prelucra chimic suprafaţa plăcilor metalice destinate pentru confecţionarea tiparului plan. 3. (Rar) A concretiza, a materializa. [< fr. sensibiliser].
(Dicţionar de neologisme)

SENSIBILIZÁ vb. refl., tr. a deveni sensibil, a mări sensibilitatea unei structuri, a unui ţesut, organ etc. faţă de un excitant din afară; (p. ext.) a face (mai) sensibil pe cineva. (< fr. sensibiliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

sensibilizá vb., ind. prez. 1 sg. sensibilizéz, 3 sg. şi pl. sensibilizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SENSIBILIZÁ vb. a emoţiona, a impresiona. (Arta îl ~ pe om.)
(Dicţionar de sinonime)

SENSIBILIZÁ vb. v. concretiza, incarna, în-truchipa, întrupa, materializa, realiza.
(Dicţionar de sinonime)

SENSIBILIZÁT adj. emoţionat, impresionat. (Un public ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A sensibiliza ≠ a desensibiliza, a insensibiliza
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: se sen sens sensi sensib

Cuvinte se termină cu literele: at zat izat lizat ilizat