serba dex - definiţie, sinonime, conjugare
SERBÁ, serbez, vb. I. Tranz. A sărbători (un fapt important, un eveniment memorabil etc.); fig. a omagia, a cinsti, a lăuda. ♦ A ţine sărbătoare; a nu lucra, a prăznui. – Lat. servare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SERB//Á ~éz 1. tranz. (evenimente importante, zile memorabile) A marca printr-o solemnitate; a sărbători; a celebra. 2. intranz. A ţine sărbătoare; a prăznui. /<lat. servare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

serbá (-béz, -át), A celebra, a comemora, a sărbători. – Var. sărba. Lat. servāre (Puşcariu 1582; REW 7872), cf. it. serbare, prov., cat., v. sp. servar. – Der. serbare, s.f. (festivitate, petrecere); sărbătoare (mr. sărbătoare, megl. sîrbătoare), s.f. (zi festivă, petrecere), din participiul serbat cu suf. -oare ca scăldătoare, cîntători etc. (după Pascu, I, 151 şi Densusianu, GS, II, 310, din lat. *servatoria); sărbători, vb. (a celebra); sărbătoresc, adj. (festiv).
(Dicţionarul etimologic român)

serbá vb., ind. prez. 1 sg. serbéz, 3 sg. şi pl. serbeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SERBÁ vb. 1. a aniversa, a celebra, a prăznui, a sărbători, a ţine, (înv. şi reg.) a prăznici. (~ 25 de ani de la căsatorie.) 2. a comemora, a sărbători. (~ un mare eveniment.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: se ser serb

Cuvinte se termină cu literele: ba rba erba