serenadă dex - definiţie, sinonime, conjugare

serenadă

SERENÁDĂ, serenade, s.f. Compoziţie muzicală, vocală sau instrumentală, alcătuită din mai multe părţi, apropiată ca factură de divertisment, nocturnă etc., cu caracter liric, executată seara sau noaptea sub ferestrele cuiva, în semn de omagiu sau de dragoste. [Var.: serenátă s.f.] – Din fr. sérénade, it., sp. serenata, germ. Serenade.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SERENÁD//Ă ~e f. 1) Cântec interpretat noaptea sub ferestrele unei persoane în semn de omagiu sau de dragoste. 2) Compoziţie muzicală cu caracter liric. [G.-D. serenadei] /<fr. sérenade, germ. Screnade, it. serenata
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SERENÁDĂ s.f. Concert de muzică vocală sau instrumentală cu caracter romantic care se execută seara sau noaptea sub fereastra cuiva în semn de omagiu sau de dragoste; compoziţie muzicală pentru acest gen de concert. [Var. serenată s.f. / < fr. sérénade, cf. it., sp. serenata < lat. serenus – senin, germ. Serenade].
(Dicţionar de neologisme)

SERENÁDĂ s. f. 1. concert de muzică vocală sau instrumentală cu caracter romantic, care se execută noaptea, în aer liber, sub fereastra cuiva, în semn de omagiu sau de dragoste. 2. piesă muzicală vocală sau instrumentală de formă liberă. (< fr. sérénade, germ. Serenade, it., sp. serenata)
(Marele dicţionar de neologisme)

serenádă s. f., g.-d. art. serenádei; pl. serenáde
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: se ser sere seren serena

Cuvinte se termină cu literele: da ada nada enada renada