seros dex - definiţie, sinonime, conjugare

seros

[Sinonime]
SERÓS, -OÁSĂ, seroşi, -oase, adj. 1. De natura serului sau a serozităţii, având caracterul serozităţii. ♢ Sânge seros = sânge în compoziţia căruia predomină serul. 2. (Despre ţesuturi) Care secretează o serozitate. ♢ Membrană seroasă = membrană care înlesneşte mişcările unui organ, fiind formată din două foi subţiri, una care aderă strâns la organ, cealaltă care căptuşeşte cavitatea în care se găseşte organul, spaţiul dintre ele fiind umplut cu o serozitate; membrană care protejează articulaţiile osoase. – Din fr. séreux.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SER//ÓS ~oásă (~óşi, ~oáse) 1) Care conţine ser; cu ser. 2) Care are aspect de ser; asemănător cu serul. 3) (despre ţesuturi) Care secretează serozităţi. ♢ Membrană ~oasă membrană care protejează articulaţiile osoase. /<fr. séreux
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SERÓS, -OÁSĂ adj. 1. De natura serului sau a serozităţii. 2. (Despre ţesuturi) Care conţine, care secretă o serozitate. ♦ Membrană seroasă (şi s.f. ) = membrană care căptuşeşte unele organe, constituită din două foi subţiri între care se găseşte o serozitate; membrană care protejează articulaţiile osoase. [< fr. séreux].
(Dicţionar de neologisme)

SERÓS, -OÁSĂ adj. 1. de natura serului, a serozităţii. 2. (despre ţesuturi) care conţine, secretă o serozitate. o membrană õasă (şi s. f.) = membrană care căptuşeşte unele organe, constituită din două foi subţiri între care se găseşte o serozitate; membrană care protejează articulaţiile osoase. (< fr. séreux)
(Marele dicţionar de neologisme)

serós adj. m., pl. seróşi; f. sg. seroásă, pl. seroáse
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SERÓS adj. (BIOL.) apos. (Substanţă ~oasă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: se ser sero

Cuvinte se termină cu literele: os ros eros