serpentină dex - definiţie, sinonime, conjugare

serpentină

[Sinonime]
SERPENTÍNĂ1, serpentine, s.f. 1. Traseu şerpuit al unui drum care străbate un teren în pantă; fiecare dintre cotiturile unui astfel de traseu; p. ext. drum cotit, şerpuit. 2. Fâşie lungă şi îngustă de hârtie colorată, înfăşurată strâns, care, aruncată la distanţă, se desfăşoară în spirală şi care se foloseşte ca mijloc de amuzament la petreceri. 3. Tub (sau ţeavă) de metal sau de sticlă îndoit în formă de spirală sau de elice şi folosit ca schimbător de căldură. – Din fr. serpentin.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SERPENTÍNĂ2 s.f. v. serpentin.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SERPENTÍN//Ă ~e f. 1) Drum şerpuit, construit special pentru a uşura urcuşul în pantă. 2) Cotitură a unui astfel de drum. 3) Fâşie lungă şi îngustă de hârtie colorată, înfăşurată strâns, care, fiind aruncată, se desfăşoară în formă de spirală şi este folosită drept mijloc de amuzament la petreceri. 4) Tub în formă de spirală folosit ca schimbător de căldură. /<fr. serpentin, germ. Serpentine, lat. serpentinus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SERPENTÍNĂ s.f. 1. Traseu şerpuit cu cotituri dese al unui drum dintr-o regiune de munte. 2. Fâşie îngustă de hârtie colorată, care se desfăşoară în spirală când este aruncată la distanţă. 3. Tub sau ţeavă îndoită în formă de spirală, de elice etc. şi folosită ca schimbător de căldură. 4. V. serpentin. [< fr. serpentin, serpentine, cf. germ. Serpentine < lat. serpens – şarpe].
(Dicţionar de neologisme)

SERPENTÍNĂ s. f. 1. traseu şerpuit al unui drum în pantă. 2. fâşie îngustă de hârtie colorată, care se desfăşoară în spirală când este aruncată la distanţă. 3. tub îndoit în formă de spirală, de elice etc., ca schimbător sau radiator de căldură. (< fr. serpentin, germ. Serpentine)
(Marele dicţionar de neologisme)

serpentínă (drum şerpuit, fâşie de hârtie, tub răsucit) s. f., g.-d. art. serpentínei; pl. serpentíne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SERPENTÍNĂ s. 1. cot, cotitură, curbă, întorsătură, întortochetură, ocol, răsucitură, sinuozitate, şerpuire, şerpuitură, (rar) îndoitură, (pop.) cârmeală, cârnitură, întorsură, sucitură, (Olt. şi Ban.) covei. (~ a unui drum.) 2. (Transilv. şi Ban.) şarpe. (~ la alambic.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: se ser serp serpe serpen

Cuvinte se termină cu literele: na ina tina ntina entina