servit dex - definiţie, sinonime, conjugare
SERVÍ, servesc, vb. IV. 1. Tranz. A îndeplini anumite funcţii, însărcinări, datorii faţă de cineva; a sluji. ♦ Intranz. A face serviciu, a funcţiona ca... ♦ Intranz. A lucra în calitate de om de serviciu, a sluji. ♦ A lucra în interesul, în slujba cuiva; a susţine, a sprijini. Îmi servesc prietenii. ♦ A fi de folos, util cuiva. Cu ce te pot servi? 2. Intranz. (Despre lucruri) A folosi la..., a fi utilizat ca..., a avea rolul de... ♦ Refl. (Despre oameni) A se folosi, a face uz de... 3. Tranz. A pune, a aduce la masă mâncare, băutură etc. ♦ A prezenta cuiva o mâncare ca să ia din ea, a trata pe cineva cu ceva; a da să mănânce. ♦ Refl. A lua să mănânce sau să bea. Se servi cu câteva bomboane. ♦ Fig. A da, a transmite. Încearcă să-i servească ultimele noutăţi. ♦ (Despre vânzători, funcţionari etc.) A oferi solicitanţilor cele cerute; a executa o comandă. ♦ A asigura o prestare de serviciu; a deservi. Ascensorul serveşte etajele de sus. 4. Tranz. (La unele jocuri sportive cu mingea şi la jocul de cărţi) A pune mingea sau cărţile în joc. ♦ A plăti, a furniza. A servi o rentă. – Din fr. servir.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SERVÍT1, servituri, s.n. Servire. – V. servi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SERVÍT2, -Ă, serviţi, -te, adj. Slujit, ajutat. ♦ (La unele jocuri cu mingea sau de noroc) Pus în joc. – V. servi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SERV//Í ~ésc 1. tranz. 1) (persoane, cauze, idealuri etc.) A susţine printr-o activitate permanentă; a sluji. ~ patria. 2) (persoane) A asigura cu cele solicitate. ~ un client. 3) (persoane) A face să bea sau să mănânce, oferind (din belşug); a ospăta; a trata. ~ cu ceai. 4) (mâncăruri, băuturi) A oferi la masă. 5) (dejunul, prânzul, cina) A oferi, punând bucatele şi cele necesare pe masă. 6) (mingea sau cărţile de joc) A pune în joc. 7) (guri de foc) A asigura cu material explozibil. ~ un tun. 2. intranz. 1) pop. A fi slujbaş; a sluji. ♢ ~ ca ostaş a face serviciul militar. 2) (despre obiecte) A fi util; a folosi; a sluji. Tirbuşonul serveşte la deschiderea sticlelor. 3) A (putea) fi folosit (drept); a ţine locul de... ~ drept mărturie. /<fr. servir
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SERV//Í mă ~ésc intranz. A se folosi în calitate de instrument; a face uz (în vederea obţinerii unui rezultat); a se sluji; a se folosi. /<fr. servir
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SERVÍ vb. IV. 1. tr. A îndeplini anumite funcţii, însărcinări faţă de cineva; a sluji. 2. intr. A folosi la..., a avea rolul de... 3. tr. A aduce (bucatele) la masă. ♦ A oferi cumpărătorilor cele cerute. ♦ (La unele jocuri sportive sau la cărţi) A pune mingea sau cărţile în joc. ♦ refl. (Despre oameni) A se folosi. ♦ A lua să mănânce sau să bea. [P.i. -vesc. / < fr. servir, it., lat. servire].
(Dicţionar de neologisme)

SERVÍ vb. I. tr. 1. a îndeplini anumite funcţii, însărcinări faţă de cineva; a sluji. 2. a aduce (bucatele) la masă. ♢ a oferi cumpărătorilor cele cerute. 3. (la unele jocuri sportive sau la cărţi) a pune mingea sau cărţile în joc. II. intr. a folosi la..., a avea rolul de... III. refl. a se folosi, a face uz de... ♢ (despre oameni) a lua să mănânce sau să bea. (< fr. servir)
(Marele dicţionar de neologisme)

serví vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. servésc, imperf. 3 sg. serveá; conj. prez. 3 sg. şi pl. serveáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

servít s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SERVÍ vb. 1. v. lucra. 2. a sluji, (pop.) a slugări, a slugărnici. (A ~ la el doi ani.) 3. v. oficia. 4. v. susţine. 5. v. folosi. 6. v. uza. 7. a se folosi, a întrebuinţa, a se sluji, a umbla, a utiliza, a uza. (Se ~ de tertipuri.) 8. (astăzi rar) a sluji. (A ~ mâncarea la masă.) 9. v. ospăta. 10. v. ajuta. 11. v. deservi. 12. (prin Transilv.) a slugători. (Cu ce vă putem ~?) 13. a lua. (Mai ~ o porţie!)
(Dicţionar de sinonime)

SERVÍ vb. v. comunica, spune, transmite, zice.
(Dicţionar de sinonime)

SERVÍT s. 1. v. slujire. 2. v. ospătare.
(Dicţionar de sinonime)

SERVÍT s. v. funcţie, post, serviciu, slujbă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: se ser serv servi

Cuvinte se termină cu literele: it vit rvit ervit