sforăit dex - definiţie, sinonime, conjugare
SFORĂÍ, sfórăi, vb. IV. Intranz. 1. (Despre oameni) A respira greu în timpul somnului, producând un zgomot caracteristic; a horcăi, a horăi; p. ext. a dormi sforăind. 2. (Despre cai) A forăi. [Prez. ind. şi: sforăiésc] – Sfor1 + suf. -ăi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SFORĂÍT s.n. 1. Faptul de a sforăi; zgomotul produs de cel care sforăie. 2. Zgomot pe care-l fac caii suflând neliniştiţi pe nări. – V. sforăi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SFORĂÍ sfórăi intranz. 1) (despre persoane) A produce sunete, cu zgomot caracteristic în timpul somnului; a horăi. 2) (despre unele animale, mai ales, despre cai) A sufla cu putere aerul pe nări (de spaimă, nelinişte etc.); a forăi. /sfor + suf. ~ăi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SFORĂÍT ~uri n. 1) v. A SFORĂI. 2) Zgomot caracteristic produs de un om sau de un animal (mai ales cal) care sforăie. /v. a sforăi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

sforăí vb., ind. şi conj. prez. 1 şi 2 sg. sfórăi, 3 sg. şi pl. sfórăie, imperf. 3 sg. sforăiá
(Dicţionar ortografic al limbii române)

sforăít s. n.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SFORĂÍ vb. 1. (rar) a ronhăi, (înv. şi reg.) a sforcăi, (reg.) a horcăi, a horcăni, a horcoti, a pârsni, a sfornăi, (Mold., Bucov. şi Maram.) a forăi, (Mold. şi Bucov.) a horăi. (Doarme adânc şi ~ tare.) 2. a forăi, a fornăi, (reg.) a necheza, a ţâfni. (Caii ~.)
(Dicţionar de sinonime)

SFORĂÍT s. 1. sforăială, sforăitură, (rar) sforăire, (reg.) horcăială, horcăit, horcăitură, (Mold. şi Bucov.) horăit, horăitură. (~ul unei persoane.) 2. fornăială, fornăit, sforăială, sforăitură. (~ul cailor.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sf sfo sfor sfora sforai

Cuvinte se termină cu literele: it ait rait orait forait