signatură dex - definiţie, sinonime, conjugare

signatură

[Sinonime]
SIGNATÚRĂ, signaturi, s.f. 1. Steluţă, cifră sau alt semn pus pe prima pagină a fiecărei coli de tipar dintr-o carte, pentru a uşura legătorului numărătoarea colilor. 2. Tăietură la mijlocul corpului unei litere pentru a înlesni zeţarului recunoaşterea poziţiei ei. – Din fr. signature.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SIGNATÚR//Ă ~i f. poligr. 1) Cifră, steluţă sau alt semn ce se pune pe prima pagină a fiecărei coli de tipar dintr-o publicaţie, pentru a înlesni broşarea colilor în ordinea cuvenită. 2) Mică tăietură făcută la mijlocul unei litere, pentru ca zeţarul să observe mai uşor poziţia acesteia. /<fr. signature, lat. signatura
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SIGNATÚRĂ s.f. 1. Semn pus pe prima pagină a fiecărei coli de tipar a unei cărţi, care uşurează legătorului numerotarea colilor. 2. Mic şanţ tăiat în blocul unei litere, care înlesneşte zeţarului recunoaşterea poziţiei ei. [< fr. signature].
(Dicţionar de neologisme)

SIGNATÚRĂ s. f. 1. semn pus pe prima pagină a fiecărei coli de tipar a unei cărţi, care uşurează legătorului numerotarea colilor. 2. mic şanţ tăiat în blocul de litere care înlesneşte zeţarului recunoaşterea poziţiei ei. 3. (mat.) ă unei substituţii = (pentru o substituţie dată) numărul +1 dacă substituţia echivalează cu un număr par de traspoziţii, numărul -1 dacă acesta echivalează cu un număr impar de transpoziţii. (< fr. signature)
(Marele dicţionar de neologisme)

signatúră s. f., g.-d. art. signatúrii; pl. signatúri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SIGNATÚRĂ s. v. armătură, armură.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: si sig sign signa signat

Cuvinte se termină cu literele: ra ura tura atura natura