siguranță dex - definiţie, sinonime, conjugare

siguranță

[Sinonime]
SIGURÁNŢĂ, (3) siguranţe, s.f. 1. Lipsă de primejdie; sentiment de linişte şi încredere pe care îl dă cuiva faptul de a se şti la adăpost de orice pericol; securitate. 2. Lipsă de îndoială, convingere neclintită, încredere nestrămutată; certitudine. ♢ Loc. adv. Cu siguranţă = a) fără îndoială, desigur; sigur; b) cu încredere, cu hotărâre, ferm. ♦ Fermitate, precizie, pricepere, îndemânare. 3. Dispozitiv la armele de foc, care împiedică descărcarea accidentală a armei. ♦ Organ de maşină, aparat sau dispozitiv care protejează un material sau un sistem tehnic împotriva efectelor dăunătoare provocate de acţiuni interioare sau exterioare. ♢ Siguranţă în funcţionare = fiabilitate. ♦ Dispozitiv care întrerupe automat un circuit electric la trecerea unui curent electric prea intens. ♢ Siguranţă automată = siguranţă electrică de tipul unui întrerupător automat, care este repusă în funcţiune prin simpla apăsare a unui buton. ♦ Ac de siguranţă = ac prevăzut cu o închizătoare care îi acoperă vârful, pentru a evita înţepătura sau pentru a împiedica desprinderea din locul unde este înfipt. ♦ Dispozitiv care se introduce în broasca unei uşi, pentru ca uşa să nu poată fi deschisă cu o cheie falsă. 4. Nume dat în trecut poliţiei secrete. [Var.: (înv.) siguránţie s.f.] – Sigur + suf. -anţă.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SIGURÁNŢ//Ă ~e f. 1) Situaţie fără pericol; lipsă de primejdie; securitate. ♢ A fi în ~ a fi ferit de primejdii. 2) Lipsă de îndoială; convingere fermă; certitudine. ♢ Cu ~ a) cu deplină încredere în sine; b) fără îndoieli. Pentru mai multă ~ a) pentru a fi mai sigur; b) pentru a asigura securitate deplină. 3) Exactitate în realizarea unei acţiuni; dibăcie; dexteritate. 4) Dispozitiv al unei arme de foc care împiedică descărcarea accidentală a acesteia. 5) Dispozitiv care protejează un sistem tehnic împotriva acţiunii dăunătoare sau nedorite. ♢ Ac de ~ ac prevăzut la unul din capete cu închizătoare, întrebuinţat pentru a prinde ceva. ~ electrică dispozitiv de întrerupere automată a unui circuit electric, când intensitatea curentului depăşeşte nivelul obişnuit. 6) Poliţie secretă. [G.-D. siguranţei] /sigur + suf. ~anţă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SIGURÁNŢĂ1 s.f. Lipsă de primejdie. 2. Lipsă de îndoială, convingere neclintită; certitudine. 3. Dispozitiv la o armă de foc, care împiedică descărcarea întâmplătoare a acesteia. ♦ Dispozitiv care întrerupe automat un circuit electric. [< sigur + -anţă].
(Dicţionar de neologisme)

SIGURÁNŢĂ2 s.f. Nume dat în trecut poliţiei politice secrete. [Cf. it. sicurezza].
(Dicţionar de neologisme)

SIGURÁNŢĂ s. f. 1. lipsă de primejdie. 2. lipsă de îndoială, convingere neclintită; certitudine. 3. capacitate a unui sistem tehnic de a-şi păstra calităţile funcţionale pentru care a fost creat. 4. dispozitiv la o armă de foc care împiedică descărcarea întâmplătoare a acesteia. 5. dispozitiv care întrerupe automat un circuit electric, în cazul depăşirii valorii nominale a acestuia. 6. (în trecut) poliţia politică secretă. (< sigur + -anţă)
(Marele dicţionar de neologisme)

siguránţă s. f., g.-d. art. siguránţei; (dispozitive) pl. siguránţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SIGURÁNŢĂ s. 1. apărare, asigurare, pază, protecţie, protejare, securitate. (Măsuri de ~.) 2. (TEHN.) siguranţă în funcţionare = fiabilitate. 3. securitate, (înv.) siguraţie, siguritate. (Un sentiment de ~.) 4. v. convingere. 5. încredere, nădejde. (Pot să am ~ în voi?) 6. fermitate, hotărâre. (Vocea lui capătă mai multă ~.) 7. certitudine, (livr.) infailibilitate. (~ unui remediu.) 8. precizie. (Dovedeşte o mare ~ în probele de tir.)
(Dicţionar de sinonime)

SIGURÁNŢĂ s. v. adeverinţă, asigurare, chitanţă, dovadă, mărturie, recipisă.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Siguranţă ≠ dubiu, incertitudine, îndoială
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: si sig sigu sigur sigura

Cuvinte se termină cu literele: ta nta anta ranta uranta