silepsă dex - definiţie, sinonime, conjugare

silepsă

SILÉPSĂ, silepse, s.f. Construcţie sintactică în care cuvintele se acordă după asociaţii logice şi nu după regulile gramaticale obişnuite; p. ext. figură de stil în care se foloseşte o astfel de construcţie sintactică şi în care un cuvânt este luat atât în sensul propriu, cât şi în cel figurat. – Din fr. syllepse, lat., ngr. syllepsís.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SILÉPS//Ă ~e f. Construcţie sintactică în care acordul cuvintelor se face după sens şi nu după regulile gramaticale. /<ngr. sýllepsis, lat. syllepsis, fr. syllepse
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SILÉPSĂ s.f. Construcţie sintactică în care acordul se face potrivit ideii care predomină în mintea vorbitorului şi nu conform regulilor gramaticale; sineză; (p. ext.) figură de stil în care un cuvânt este luat atât în înţelesul lui propriu, cât şi în cel figurat. [< fr. syllepse, cf. lat., gr. syllepsis].
(Dicţionar de neologisme)

SILÉPSĂ s. f. 1. construcţie sintactică în care acordul se face după sens şi nu după regulile gramaticale; sineză. 2. procedeu prin care un cuvânt este luat atât în înţeles propriu, cât şi figurat. (< fr. syllepse, lat., gr. syllepsis)
(Marele dicţionar de neologisme)

silépsă s. f., g.-d. art. silépsei; pl. silépse
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: si sil sile silep sileps

Cuvinte se termină cu literele: sa psa epsa lepsa ilepsa