sili dex - definiţie, sinonime, conjugare
SILÍ, silésc, vb. IV. 1. Tranz. A obliga (prin violenţă) pe cineva să facă ceva; a constrânge, a forţa. ♦ A determina, a convinge, a îndupleca. 2. Intranz. şi refl. A da zor, a se grăbi. ♢ Tranz. fact. Începu să silească vitele. 3. Refl. şi intranz. A-şi da toată osteneala, a depune eforturi, a se strădui (pentru a realiza ceva). ♢ Expr. (Refl.; reg.) A se sili într-o părere = a se gândi în mod permanent la ceva. – Din sl. siliti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SIL//Í ~ésc tranz. (fiinţe) A pune cu forţa (să facă ceva); a forţa; a constrânge; a obliga; a impune. /<sl. siliti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SIL//Í mă ~ésc intranz. 1) pop. A acţiona într-un tempo mai rapid; a se grăbi. 2) A depune un efort maxim; a acţiona din răsputeri; a se forţa. /<sl. siliti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

silí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. silésc, imperf. 3 sg. sileá; conj. prez. 3 sg. şi pl. sileáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SILÍ vb. 1. v. constrânge. 2. v. nevoi. 3. v. supune. 4. a condamna, a constrânge, a forţa, a obliga, a osândi. (M-a ~ la inactivitate.) 5. v. reduce. 6. v. forţa. 7. a se canoni, a se căzni, a se chinui, a se forţa, a se frământa, a se munci, a se necăji, a se osteni, a se sforţa, a se strădui, a se trudi, a se zbate, a se zbuciuma, (înv. şi pop.) a (se) nevoi, (pop.) a se sârgui, (reg.) a se verpeli, (Mold.) a se strădănui, (înv.) a se învălui, a năsli, a (se) osârdnici, a (se) osârdui, a se volnici, (fig.) a se sfărâma. (Se ~ să rezolve problema.) 8. a (se) lupta, a se sforţa, a se strădui. (Se ~ să împiedice răul.) 9. a căuta, a încerca, a se strădui, (pop.) a cerca, a se munci, a se osteni, a se trudi. (~-te să fii amabil.) 10. a se forţa, a încerca, a se sforţa, a se strădui. (Se ~ să-i câştige bunăvoinţa.)
(Dicţionar de sinonime)

SILÍ vb. v. asupri, batjocori, exploata, grăbi, iuţi, împila, împovăra, năpăstui, necinsti, oprima, oropsi, persecuta, prigoni, silui, tiraniza, urgisi, viola, zori.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: si sil

Cuvinte se termină cu literele: li ili