siloz dex - definiţie, sinonime, conjugare

siloz

SILÓZ, silozuri, s.n. Construcţie de mari dimensiuni înzestrată cu instalaţii speciale de uscare, de transport etc. care serveşte la depozitarea şi păstrarea pe termen lung a unor cantităţi mari de produse agricole sau de alte materiale. ♦ Amenajare pentru însilozarea porumbului sau a altor plante destinate conservării prin murare; loc, groapă, şanţ etc. unde se pune la macerat nutreţul pentru vite; p. ext. depozit de furaje macerate. ♦ (Adjectival) Care este pus la macerat într-o groapă, într-un şanţ etc. special amenajate. Porumbul siloz. – Din it. silos, germ. Silo.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SILÓZ ~uri n. 1) Construcţie specială destinată depozitării şi păstrării îndelungate a produselor agricole sau a altor materiale. 2) Depozit în formă de turn sau groapă, folosit pentru a mura nutreţ. 3) Nutreţ murat în astfel de depozit. /<it. silos, germ. Silo
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

silóz (-zuri), s.n. – Depozit. – Var. silos. Fr. silo.
(Dicţionarul etimologic român)

SILÓZ s.n. Depozit de dimensiuni mari, folosit pentru păstrarea cerealelor, a cărbunilor etc. şi înzestrat cu instalaţii de uscare, de transport etc. ♦ Depozit pentru păstrarea furajelor, a fructelor etc. [< rus. silos, după fr. silo, it. silos, cf. sp. silo < lat. sirus , gr. siros].
(Dicţionar de neologisme)

SILÓZ s. n. 1. construcţie înzestrată cu instalaţii de uscare pentru depozitarea, păstrarea şi conservarea cerealelor, a cărbunilor etc. 2. depozit pentru păstrarea furajelor, a fructelor etc. 3. cavitate cilindrică săpată în sol în care sunt instalate şi din care se lansează proiectile teleghidate cu propulsie autonomă, rachete. (< rus., it. silos, germ. Silo)
(Marele dicţionar de neologisme)

silóz s. n., pl. silózuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: si sil silo

Cuvinte se termină cu literele: oz loz iloz