simetric dex - definiţie, sinonime, conjugare

simetric

[Sinonime]
SIMÉTRIC, -Ă, simetrici, -ce, adj. 1. (Despre lucruri sau forme) Care prezintă simetrie (1), care se caracterizează prin simetrie, ale cărui părţi sunt aşezate cu simetrie; (despre elemente care alcătuiesc un tot) care este aşezat într-o anumită ordine; cu simetrie (1). 2. Spec. (Mat.; despre două puncte aparţinând aceleiaşi figuri geometrice sau la două figuri diferite; p. ext. despre două figuri geometrice) Care prezintă simetrie (2). ♦ (Substantivat, n. şi f.) Dreaptă sau punct aşezat în simetrie cu altă dreaptă sau cu alt punct. ♦ Funcţie simetrică = funcţie a mai multor variabile care nu se schimbă, orice permutări ar suferi aceste variabile. – Din fr. symétrique.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SIMÉTRI//C ~că (~ci, ~ce) şi adverbial 1) Care prezintă simetrie. 2) Care ţine de simetrie; propriu simetriei. [Sil. -me-tric] /<fr. symétrique, it. simetrico
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SIMÉTRIC, -Ă adj. 1. Care prezintă simetrie. ♦ (s.n. şi f.) Dreaptă sau punct aşezate simetric cu altă dreaptă sau cu alt punct. 2. Funcţie simetrică = funcţie a mai multor variabile care nu se schimbă, orice mutări ar suferi aceste variabile. [< fr. symétrique, it. simmetrico].
(Dicţionar de neologisme)

SIMÉTRIC, -Ă adj. 1. (şi adv.) care prezintă simetrie. 2. (mat.) relaţie ~ă = relaţie între elementele unei mulţimi în care, dacă un anumit element este în relaţie cu un al doilea, acesta este în relaţie cu primul; funcţie ~ă = funcţie a mai multor variabile care nu se schimbă dacă se permută variabilele. ♢ (s. f.) dreaptă sau punct aşezat(ă) simetric cu altă dreaptă sau cu alt punct. (< fr. symétrique)
(Marele dicţionar de neologisme)

simétric adj. m. (sil. -tric), pl. simétrici; f. sg. simétrică, pl. simétrice
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
TRIMETILBENZEN SIMÉTRIC s. (CHIM.) mesitilenă.
(Dicţionar de sinonime)

SIMÉTRIC adj. armonios, concordant, echilibrat, proporţionat, regulat. (Un ansamblu ~; trasături ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Simetricasimetric
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: si sim sime simet simetr

Cuvinte se termină cu literele: ic ric tric etric metric