sincronism dex - definiţie, sinonime, conjugare

sincronism

[Sinonime]
SINCRONÍSM, sincronisme, s.n. Existenţa în acelaşi timp sau desfăşurarea paralelă a două sau a mai multor fapte, fenomene sau evenimente; simultaneitate. ♢ Sincronism sonor = simultaneitate a înregistrărilor sonore cu cele ale imaginilor, în cinematografie şi televiziune, realizată cu ajutorul camerei sincrone. – Din fr. synchronisme.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SINCRONÍSM n. Caracter sincronic; simultaneitate. /<fr. synchronisme
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SINCRONÍSM s.n. 1. Proprietate a unor fenomene periodice asemănătoare de a se desfăşura simultan; stare a ceea ce este sincron; simultaneitate. ♦ (Cinem.) Simultaneitatea înregistrărilor sonore cu cele ale imaginilor. 2. Teorie susţinută de Eugen Lovinescu, potrivit căreia, în epoca modernă, cultura (şi toate instituţiile) unui popor se dezvoltă, prin imitaţie şi adaptare, în strânsă interdependenţă cu celelalte culturi. [< fr. synchronisme].
(Dicţionar de neologisme)

SINCRONÍSM s. n. 1. proprietate a unor fenomene periodice asemănătoare de a se desfăşura simultan; stare a ceea ce este sincron. ♢ (cinem.) concordanţă într-un film între înregistrările sonore şi cele ale imaginilor. 2. principiu derivat din teoria „imitaţiei” a lui Gabriel Tarde, susţinut de Eugen Lovinescu, potrivit căruia, în epoca modernă, cultura (şi toate instituţiile) unui popor se dezvoltă, prin imitaţie şi adaptare, în strânsă interdependenţă cu celelalte culturi. (< fr. synchronisme)
(Marele dicţionar de neologisme)

sincronísm s. n., (fenomene) pl. sincronísme
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SINCRONÍSM s. v. concomitenţă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: si sin sinc sincr sincro

Cuvinte se termină cu literele: sm ism nism onism ronism