sinodic dex - definiţie, sinonime, conjugare

sinodic

[Sinonime]
SINÓDIC, -Ă, sinodici, -ce, adj. 1. Referitor la intervalul de timp după care se repetă aceeaşi poziţie relativă a Pământului, a Soarelui, a Lunii sau a unei planete. ♢ Perioadă sinodică = interval în care se face rotirea completă a unui corp ceresc în jurul altul corp ceresc în mişcare. Lună sinodică = interval în care Luna, aflată în una dintre fazele ei, face o mişcare de rotaţie completă în jurul Pământului şi revine în faza de la care a plecat. 2. Care aparţine sinodului, privitor la sinod, care emană de la sinod; care face parte dintr-un sinod; sinodal, sinodicesc. – Din fr. synodique.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SINÓDI//C1 ~că (~ci, ~ce) v. SINODAL. /<lat. synodicus, fr. synodique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SINÓDI//C2 ~că (~ci, ~ce) Care ţine de apropierea aştrilor; propriu apropierii aştrilor. ♢ Perioadă ~că interval de timp în care are loc o rotaţie completă a unui corp ceresc în jurul altuia. /<lat. synodicus, fr. synodique
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SINÓDIC1, – Ă adj. Sinodal. [< fr. synodique].
(Dicţionar de neologisme)

SINÓDIC2, -Ă adj. Perioadă sinodică = perioadă în care se face rotirea completă a unui corp ceresc în jurul altui corp ceresc în mişcare. [Cf. fr. synodique, gr. synodikos].
(Dicţionar de neologisme)

SINÓDIC, -Ă adj. 1. referitor la intervalul de timp în care se face rotirea completă a unui corp ceresc în jurul altui corp ceresc în mişcare. 2. sinodal. (< fr. synodique)
(Marele dicţionar de neologisme)

sinódic adj. m., pl. sinódici; f. sg. sinódică, pl. sinódice
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SINÓDIC adj. sinodal.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: si sin sino sinod sinodi

Cuvinte se termină cu literele: ic dic odic nodic inodic