sintaxă dex - definiţie, sinonime, conjugare

sintaxă

SINTÁXĂ, sintaxe, s.f. Parte a gramaticii care studiază funcţiile cuvintelor şi ale propoziţiilor în vorbire şi care stabileşte regulile de îmbinare a cuvintelor în propoziţii şi a propoziţiilor în fraze. ♢ Sintaxă poetică = totalitatea procedeelor stilistice ale limbii literare care ţin de topica propoziţiei şi a frazei; sintactică poetică. ♦ Parte a logicii simbolice care constituie expunerea derivării expresiilor logice. – Din fr. syntaxe, lat. syntaxis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SINTÁX//Ă ~e f. 1) Totalitate a tipurilor de îmbinare a cuvintelor şi a modelelor de construire a propoziţiilor. 2) Ramură a lingvisticii care se ocupă cu studiul îmbinării cuvintelor în procesul vorbirii. ♢ ~ poetică totalitate a procedeelor sintactice cu ajutorul cărora se creează efecte stilistice. [G.-D. sintaxei] /<ngr. sintaxix, lat. syntaxis, fr. syntaxe
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SINTÁXĂ s.f. 1. Parte a gramaticii care studiază funcţiile cuvintelor şi ale propoziţiilor în vorbire şi care stabileşte reguli privitoare la construirea propoziţiilor şi a frazelor. ♢ Sintaxă poetică = totalitatea procedeelor limbii literare care ţin de topica propoziţiei şi a frazei. 2. Parte a semioticii care studiază construcţiile formale, modul în care semnele se leagă între ele; sintactică. [< fr. syntaxe, cf. lat., gr. syntaxis < syn – cu, taxis – ordine].
(Dicţionar de neologisme)

SINTÁXĂ s. f. 1. parte a gramaticii care studiază regulile privitoare la îmbinarea cuvintelor în propoziţii şi a propoziţiilor în fraze. o ~ poetică = ansamblu de procedee stilistice care, folosind topica propoziţiei şi a frazei, sporesc expresivitatea limbii literare. 2. parte a semioticii care studiază construcţiile formale, modul în care semnele se leagă între ele; sintactică. 3. ~ decorativă = ansamblul regulilor compoziţiei decorative. 4. (inform.) ansamblul regulilor ce descriu modul de alcătuire a programelor conexe. (< fr. syntaxe, lat., gr. syntaxis)
(Marele dicţionar de neologisme)

sintáxă s. f., g.-d. art. sintáxei; (tipuri, cărţi) pl. sintáxe
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: si sin sint sinta sintax

Cuvinte se termină cu literele: xa axa taxa ntaxa intaxa