sistematiza dex - definiţie, sinonime, conjugare

sistematiza

[Conjugare] [Sinonime]
SISTEMATIZÁ, sistematizez, vb. I. Tranz. A dispune elementele unei ştiinţe, ale unei doctrine, ale unei expuneri într-un tot unitar, organizat, într-un sistem; a efectua o sistematizare. ♦ A organiza o activitate practică după o metodă raţională sau după un plan bine chibzuit. ♦ A transforma şi a organiza un sistem tehnic existent, pentru a corespunde anumitor cerinţe moderne. – Din fr. systématiser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SISTEMATIZ//Á ~éz tranz. 1) (ele-mente ce constituie un tot unitar) A dispune într-un sistem anumit. 2) A aranja într-un anumit fel, după anumiţi parametri (ca într-un sistem). ~ cărţile. /<fr. systématiser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SISTEMATIZÁ vb. I. tr. A aranja, a clasa (ceva) după un (sau într-un) anumit sistem. [< fr. systématiser].
(Dicţionar de neologisme)

SISTEMATIZÁ vb. tr. 1. a clasa (ceva) după un anumit sistem. 2. a construi şi înfrumuseţa un oraş prin lucrări edilitare. (< fr. systématiser)
(Marele dicţionar de neologisme)

sistematizá vb., ind. prez. 1 sg. sistematizéz, 3 sg. şi pl. sistematizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SISTEMATIZÁ vb. 1. v. aranja. 2. a ordona, a organiza, a structura. (A ~ întregul material în vederea ...) 3. a regula. (A ~ un cartier de locuinţe.) 4. a corecta, a regula, a regulariza. (A ~ un curs de apă.) 5. a moderniza, a perfecţiona. (A ~ reţeaua electrică.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: si sis sist siste sistem

Cuvinte se termină cu literele: za iza tiza atiza matiza