situat dex - definiţie, sinonime, conjugare
SITUÁ, situez, vb. I. Refl. A ocupa un anumit loc într-o ordine, într-o ierarhie; p. ext. a lua o anumită atitudine faţă de o problemă dată; a acţiona de pe o anumită poziţie. ♦ Tranz. A aşeza într-un anumit loc; a indica, a desemna locul cuiva. [Pr.: -tu-a] – Din fr. situer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SITUÁT, -Ă, situaţi, -te, adj. (Despre oameni) Cu o bună situaţie materială; bogat, cu avere. [Pr.: -tu-at] – V. situa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SITU//Á ~éz tranz. 1) A face să se situeze. 2) (fapte, evenimente etc.) A plasa cu ajutorul gândirii, imaginaţiei sau a mijloacelor artistice (în timp, în spaţiu sau într-un ansamblu de valori). Autorul ~at acţiunea în Moldova secolului XV. [Sil. -tu-a-] /<fr. situer, lat. situare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SITU//Á mă ~éz intranz. A deţine un anumit loc (în spaţiu, în timp sau într-un sistem ierarhic de valori). ♢ ~ pe o (anumită) poziţie a) a lua o (anumită) atitudine; a-şi expune punctul de vedere; b) a avea o părere personală. ~ pe punctul de vedere (al cuiva) a accepta opinia cuiva; a adera la punctul de vedere (al cuiva). /<fr. situer, lat. situare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SITUÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A SITUA şi A SE SITUA. 2) (despre persoane) Care are o situaţie materială bună. A fi bine ~. /v. a (se) situa
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SITUÁ, situez, vb. I. Refl. A ocupa un anumit loc într-o ordine, într-o ierarhie; p.ext. a lua o anumită atitudine faţă de o problemă dată; a activa de pe o anumită poziţie. ♦ Tranz. A aşeza într-un anumit loc; a desemna locul cuiva. – Fr. situer.
(Dicţionarul limbii române moderne)

SITUÁT, -Ă, situaţi, -te, adj. (Despre oameni) bogat, cu avere. – v. situa.
(Dicţionarul limbii române moderne)

SITUÁ vb. I. refl. A ocupa un anumit loc într-o ordine; (p. ext.) a lua o atitudine, a activa de pe o anumită poziţie. ♦ tr. A aşeza într-un anumit loc. [Pron. -tu-a, p.i. 3,6 -uează, ger. -uând. / < fr. situer, it. situare, cf. lat. situs – aşezare].
(Dicţionar de neologisme)

SITUÁ vb. I. refl. a ocupa un anumit loc într-o ordine; (p. ext.) a lua o atitudine. II. tr. a aşeza într-un anumit loc. (< fr. situer)
(Marele dicţionar de neologisme)

situá vb. (sil. -tu-a), ind. prez. 1 sg. situéz, 1 pl. situăm (sil. -tu-ăm); conj. prez. 3 sg. şi pl. situéze (sil. -tu-e-); ger. situând (sil. -tu-ând)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SITUÁ vb. 1. a se clasa, a se clasifica, a se plasa. (S-a ~ al şaptelea la concurs.) 2. a (se) amplasa, a (se) aşeza, a (se) fixa, a (se) plasa, a (se) stabili. (A ~ uzina în apropiere de ...) 3. a se afla, a fi, a se găsi, a veni, (înv. şi pop.) a cădea. (Satul se ~ pe Olt.) 4. a (se) plasa, a (se) pune. (Articolul enclitic se ~ la sfârşitul numelui, în limba română.)
(Dicţionar de sinonime)

SITUÁT adj. avut, bogat, înstărit, (pop.) chiabur, cuprins, (reg.) bănos, (Transilv.) găzdac, (prin Munt.) taxidit. (Ţăran ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: si sit situ situa

Cuvinte se termină cu literele: at uat tuat ituat