slujit dex - definiţie, sinonime, conjugare
SLUJÍ, slujesc, vb. IV. Intranz. 1. 1. A fi angajat, a munci în gospodăria sau în familia cuiva; (înv.) a ocupa o funcţie publică. ♦ (Pop.) A-şi face serviciul militar. ♦ Tranz. A munci pentru altul, a fi la dispoziţia unui stăpân. ♦ Refl. A se servi, a se folosi de cineva sau de ceva. 2. (Despre obiecte şi despre abstracte) A servi la ceva; a folosi. II. A oficia o slujbă religioasă. – Din sl. služiti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SLUJ//Í ~ésc 1. intranz. 1) înv. A fi slugă; a argăţi; a slugărnici. 2) A lucra într-un serviciu. 3) pop. A face stagiul militar; a cătăni. 4) (despre obiecte) A fi util; a fi de folos; a folosi; a servi. 5) (despre slujitori ai cultelor) A oficia serviciul divin. 2. tranz. (persoane, cauze, idealuri etc.) A susţine printr-o activitate permanentă; a servi. /<sl. služiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SLUJ//Í mă ~ésc intranz. A se folosi în calitate de instrument (de cineva sau de ceva); a se servi; a se folosi. /<sl. služiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

slují (-jésc, -ít), vb. – 1. A servi pe cineva, a fi în serviciul cuiva. – 2. A fi angajat, a munci. – 3. A oficia o slujbă religioasă. – 4. A servi la ceva, a fi util. – 5. A ajuta, a favoriza. – 6. A-şi face serviciul militar. – 7. A servi de, a lua locul. – 8. (Refl.) A se servi, a se folosi, a se întrebuinţa. – Mr. slujǫs, slujiri. Sl. služiti (Miklosich, Slaw. Elem., 45; Conev 59; Tiktin), cf. slugă. – Der. slujbă, s.f. (serviciu, muncă de servitor; funcţie, însărcinare; serviciu militar; serviciu religios; serviciu, favoare, ajutor, privilegiu), din sl. služĭba; slujbaş, s.m. (angajat, lucrător mai ales angajat la stat); slujitor, s.m. (slugă, servitor; înv., soldat; preot, oficiant; servant la tun); slujitoare, s.f. (servitoare); slujitoresc, adj. (servil; înv., militar); slujitorie, s.f. (înv., serviciu în armată); slujitorime, s.f. (mulţime de slujitori); slujnic, s.m. (slugă), înv. din sl. služĭnikŭ; slujnică, s.f. (servitoare); slujnicar, s.m. (amant de slujnice), cuvînt lansat de N. Filimon; slujnicărie, s.f. (condiţie de parvenit care vrea să progreseze datorită relaţiilor sale cu slugile). – Cf. sluger.
(Dicţionarul etimologic român)

slují vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. slujésc, imperf. 3 sg. slujeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. slujeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SLUJÍ vb. 1. v. lucra. 2. a servi, (pop.) a slugări, a slugărnici. (A ~ la el doi ani.) 3. (BIS.) a oficia, a servi. (O biserică la care ~ doi preoţi.) 4. v. susţine. 5. v. folosi. 6. a (se) folosi, a întrebuinţa, a recurge, a se servi, a utiliza, a uza, (înv. şi pop.) a prinde, (reg.) a vestegălui. (Se teme să se ~ de o disciplină prea severă.) 7. v. uza. 8. v. ajuta. 9. v. oficia.
(Dicţionar de sinonime)

SLUJÍ vb. v. servi.
(Dicţionar de sinonime)

SLUJÍT s. 1. v. servire. 2. v. oficiere.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sl slu sluj sluji

Cuvinte se termină cu literele: it jit ujit lujit